Megszüntették egy 130 éves, józsefvárosi épület műemléki védettségét, hotel épül

2020.05.08. 20:40 Módosítva: 2020.05.08. 20:44

Megszüntették a 130 éves, józsefvárosi Heinrich-udvar műemléki védettségét, és kiemelt beruházássá minősítették az épület átépítését, így a kerület építési szabályait sem kell majd betartaniuk – számolt be az Átlátszó.hu.  

Heinrich-udvar: újabb budapesti műemlék átépítését tették lehetővé kormányrendelettel from atlatszo.hu on Vimeo.

Az Iparművészeti Múzeummal szemben, az Üllői út 32. alatti Heinrich-udvart Vasudvarnak is hívják, egykor a vasgyáros Heinrich család tulajdona volt. Az épületegyüttes három részből áll: az Üllői úti bérpalotából, az udvari földszintes raktárépületekből, és a Mária utcai többemeletes raktárból, amiben például a Tilos Rádió is működött.

Az épületegyüttes mindhárom elemét az 53/2011. (VIII. 25.) NEFMI rendelet nyilvánította védetté, ami kiterjedt az udvari földszintes szárnyakra is. Tavaly decemberben az épület védettségét váratlanul megszüntették, május elején pedig kiemelt beruházásként sorolták be a projektet, így mostantól a kerület építési szabályait sem kell betartania a beruházónak – írja az Átlátszó. 

Az építkezés miatt a környéken lakók panaszkodnak, és egy önkormányzati képviselő is felszólalt. A szomszédos épületek ingatlan-tulajdonosai szerint az épület udvarán tervezett új, magas ház teljesen elveszi majd a fényt a lakásaiktól. Sátly Balázs (LMP) józsefvárosi önkormányzati képviselő szerint a beruházás keretében egy 117 szobás hotelt és 218, döntően airbnb-zésre alkalmas lakást húznak fel.

Józsefvárosnak ezen a részén, az úgynevezett Palotanegyedben tavaly szigorodtak a beépíthetőségi szabályok, de a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. ingatlan-projektjének sikerült még az új szabályozás érvénybe lépése előtt, tavaly nyáron beadnia a terveket. Korábban műemlékvédelmi szempontok miatt egyszer már elkaszálta a Miniszterelnökség a védett épület részleges bontásával és újraépítésével megvalósítandó beruházást – írja az Átlátszó cikke.