Elfeketült a Séd vize, a Katasztrófavédelem vizsgálódik

2020.05.10. 17:04
Péntek óta feketéllik a Séd patak vize a Balaton közelében Papkeszinél, az ismeretlen eredetű szennyezés miatt nagy a halpusztulás is. Vasárnap a Katasztrófavédelem is kivonult a helyszínre, mobil laborral vizsgálják a víz állapotát.

A Bakonyban eredő, Veszprémet is átszelő Séd szennyezéséről egy olvasói fotó alapján számolt be a Veszprém megyei lap. Lengyel Zsolt pénteki képén jól látszik, hogy a patak teljesen feketére színeződött.

Szeretnék gratulálni annak aki fűzfőn ezt a Sédbe engedte. Eddig 5 döglött és 20-nál több fuldokló hal.

Közzétette: Zsolt Lengyel – 2020. május 8., péntek

„Szeretnék gratulálni annak aki fűzfőn ezt a Sédbe engedte. Eddig 5 döglött és 20-nál több fuldokló hal” – írta az olvasó, aki azóta vagy húsz újabb felfordult tetemet számolt meg Papkeszinél a Sédben. A helyi beszámolók szerint péntek óta tisztult valamennyit a patak, de mint írják, ez nem egyszeri szennyezés volt.

Mint a kommentekből kiolvasható, a szennyezésről tudomást szerző balatonfűzfői polgármester, Szanyi Szilvia vasárnap jelentette az esetet a környezetvédelmi hatóságoknak, és a megyei lap cikke szerint már a helyszínen dolgozik a Katasztrófavédelem is. Csondor Henrietta megyei katasztrófavédelmi szóvivő azt mondta, hogy vasárnap reggel jelezték nekik az esetet, miután a helyszínre mentek a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók. A Katasztrófavédelem mobil laborral vizsgálja, hogy mitől színeződött el a víz, és mi került bele.

Ismeretlen eredetű szennyezés a Séden Papkeszinél.
Ismeretlen eredetű szennyezés a Séden Papkeszinél.
Fotó: Lengyel Zsolt

A Sédbe évtizedeken át nagyon sok ipari szennyezés került elsősorban a fűzfői Nitrokémia területéről és más térségi vállalatoktól. A Sédben a toxikus fémekkel szennyezett mederüledék problémáját több mint nyolcszázezer köbméter szennyezett üledék eltávolításával kellett megoldani. Bár már 2004 óta zajlik komolyabb kármentesítés, de a Greenpeace dokumentumai szerint ez nem gátolta meg teljesen a szennyezés továbbterjedését, „így az közvetlen és azonnali kockázatot jelent Papkeszi környékére; szennyezés közelíthet a Balatonhoz, ami alig 3 km-re van tőle”. Legnagyobb veszélyt a környezetvédelmi szervezet szerint a föld alatti tartályokban tárolt veszélyes anyagok jelentik. Hogy a mostani szennyezés milyen forrásból származik, és mennyire veszélyes, még nem tudni.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.