Több önkormányzatnál is kemény megszorításokra volt szükség a járvány miatt

2020.05.12. 09:01

A munkáltató kénytelen a kormányzati intézkedés következményként és annak idejére állásidőt elrendelni. A Munka Törvénykönyvének rendelkezése alapján Önnek az állásidőre díjazás (illetmény) nem jár

- kapta meg levélben körülbelül 90 önkormányzati intézményben dolgozó közalkalmazott és munkavállaló Vácon. De nem csak ott, több más településen is azzal járt a járvány miatti leállás, hogy sok embert nem tud alkalmazni, vagy fizetni az önkormányzat, derült ki a Népszava cikkéből.

A váci polgármester a lapnak elmondta, hogy "a békeidőben négyezer adag ételt készítő konyhájukon a 105 dolgozóból száznak nincs munkája, amióta leálltak az iskolák és óvodák, a város kulturális intézményeinek bezárása újabb száz embert hagyott munka nélkül", és bár néhány intézmény eleinte megcsinálta a későbbre tervezett karbantartásokat, festéseket, de mára ezek a munkák is elfogytak. Áprilisra már kevesebbet tudtak fizetni, de a polgármester szerint szeptemberre benne van egy fizetésképtelenség is.

Sok önkormányzatnál az ipari visszaesés miatt az abból származó adó is visszaesett, ám szerencsésebbek ott, ahol a vállalkozások nagy része például logisztikával foglalkozik. Ilyen például Szigetszentmiklós, ahol a polgármester, Nagy János a lapnak elmondta, ez az oka, hogy még tudnak teljes bért fizetni az önkormányzati fenntartású intézmények alkalmazottainak.

A gépjármű adó állami elvonásakor jelezték többen, hogy ez az önkormányzatok működésére komoly hatással lehet, a cikk szerint ez most kezd beérni. De hogy miért nem hallani panaszt a megyeszékhelyekről vagy a kis falvakból, arra Eszes Béla, Jánoshida polgármestere azt mondta a Népszavának: "a nagyoknak vannak tartalékaik, a kistelepüléseken pedig már nincs kit elküldeni, ha a feladatokat el akarják látni".

"Mezőtúr is felfüggesztette minden tevékenységét, amely nem kötelező feladatként hárul az önkormányzatra, és minden olyan fejlesztést is befagyasztottak, amelyet saját, vagy részben saját forrásból terveztek megvalósítani: ilyen például a színházterem felújítása, amelyből negyvenmillió forint hárult volna a városra" - írja a lap a polgármester, Herczeg Zsolt nyilatkozata alapján. A város a megszorításokkal majdnem 170 millió forintot tud megtakarítani. Egyelőre nem nyúltak a bérekhez, de ha nem lesz elég a fenti megtakarítás, előfordulhat, hogy kénytelenek lesznek.

Jászberényben, Ajkán, Dunaújvárosban, Nagyatádon is megy a próbálkozás a megtakarításra, beruházások törlése, szervezetek támogatásának csökkentése, további részletek a Népszava cikkében.