A fél világ a magyar járványkezelésre irigykedik a Semmelweis rektora szerint

2020.05.14. 18:51

A 24.hu-nak adott hosszú interjút Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Ebben többek között a lazítás időzítéséről, a vakcina kötelezővé tételéről és az egészségügy átalakulásáról beszélt.

A fél világ Magyarországra irigykedik, hogy ezt így meg tudtuk csinálni. A korai restriktív intézkedéseken túl a nagyon fegyelmezett lakosságnak is köszönhető, hogy nem értük el azt a csúcsot, amit a többi ország. Ha ezt nem így csináljuk, akkor sokkal nagyobb baj lehetett volna

– mondta Merkely Béla a hazai járványügyi lépések hatékonyságáról. Márciusban szerinte még úgy tűnt, bármi lehet a járványból Magyarországon is, ő április elején kezdte úgy látni, hogy itthon nem fog kialakulni az olaszországihoz hasonló súlyos helyzet.

A négy egyetem által végzett, reprezentatívnak szánt országos tesztelési program első eredményei alapján úgy látja, Budapesten is megkezdődhet a lazítás: "A legtöbb országban adatok hiányában kezdték el a nyitást. Nekünk vannak adataink, ezek alapján azt kell hogy mondjam, a lehető legjobb időpontban vagyunk a nyitásra. A fertőzöttség ennyire alacsonyan a járvány legelején állhatott."

A járvány gócpontjainak számító egészségügyi intézményekben és idősotthonokban azonban még nem lehet enyhíteni, de ha sikerül izolálni az ottani fertőzötteket, illetve rendszeres szűréseket végezni, akkor szerinte 4-6 hét alatt ezek az intézmények is vírusmentessé válhatnak.

Merkely szerint nyáron nem lesz itthon második hullám, de ősszel már nagyobb ennek az esélye. Ugyanakkor bízik abban, hogy olyan súlyos járványhelyzet már nem lesz, mint ami az első hullámban Nyugat-Európában volt tapasztalható.

A vakcina terén optimista, míg sok szakértő egy-másfél évről beszél, szerinte már novemberre meglehet a hatékony oltás, bár ő maga is hozzáteszi, hogy ezt inkább csak reméli. Ha rajta múlna, a majdani védőoltást csak a 65 éven felülieknek, illetve a kórházak és az idősotthonok dolgozóinak tenné kötelezővé.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a járvány lecsengése után megváltozik majd az egészségügy struktúrája, szerinte lenne értelme a centralizáltabb működésnek. De mint mondta, ő továbbra is orvos, nem politikus, így nincs beleszólása az ilyen döntésekbe, sőt a szűrőprogram lezárulása után szeretne is hátrébb lépni az elmúlt hónapok intenzív szerepléséből.

További részletek az interjúban olvashatók.

Kapcsolódó

A koronavírus-járvány naprakész magyarországi adatai

Folyamatosan frissülő számok: hány fertőzött, meghalt, gyógyult és karanténba helyezett fő van Magyarországon, és ez időben hogy változik.