Három egyházmegye is engedélyezte hétfőtől a templomi miséket

2020.05.15. 21:09

Sorra engedélyezik a nyilvános templomi misék megtartását a katolikus egyházmegyék. A Magyar Kuríron megjelent rendelkezések szerint a váci, a kaposvári és a székesfehérvári egyházmegye tett így pénteken. Az egyházmegyék a járványügyi intézkedések enyhítésére hivatkoznak. A rendelkezések azonban nem egységesek, vannak eltérések az egyházmegyék között.

A Váci Egyházmegye közlése szerint május 18-tól hétköznap és vasárnap is lehet misét tartani a hívők jelenlétével. A felelős lelkipásztorokra bízzák a misék visszaállításának ütemezését. Arra kérik a hívőket, hogy a veszélyeztetettek fontolják meg a részvételt, a többiek számára azonban kötelező a személyes megjelenés, megszűnik a felmentés. Ahol lehetőség van rá, továbbra is online közvetítik a szertartásokat. A 200 főnél nagyobb szabadtéri misékre továbbra sincs lehetőség, írják.

A Kaposvári Egyházmegye viszont érvényben tartja a felmentést. Csak azokban a templomokban tartható meg a nyilvános mise, ahol megoldható a fertőtlenítés, írják. Az engedély a hétköznapi és a vasárnapi misékre is érvényes, szintén május 18-tól lép életbe. Ugyanakkor azt kérik, hogy az idősek és a betegek maradjanak otthon. A misék alatt kötelező a 1,5 méteres távolság megtartása és az orr és a száj eltakarása, tilos a kézfogás. Kisebb templomokban, ahol nem megoldható a távolságtartás, nem szabad vasárnapi szentmisét tartani.

A Székesfehérvári Egyházmegye csak a hétköznapi misékre adott engedélyt, mivel azokon kevesebben szoktak megjelenni, a vasárnapi misékről május 22-én, a járványügyi helyzet ismeretében döntenek. Azt kérik a plébánosoktól, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat.