A gyerekek tíz százaléka már bejár óvodába, iskolába

2020.05.17. 17:31

Mint minden nap, ma is feltettük kérdéseinket az Operatív Törzsnek, melynek hivatalos útja a Koronavírus Sajtóközpontnak eljuttatott email. Ötből egy kérdésünkre kaptunk választ.

A kérdésünk:

Mi az operatív törzs álláspontja az iskolák és az óvodák újranyitásával kapcsolatban, mi a járványügyi indoka annak, hogy előbb az óvodákat kell kinyitni, ahogy azt a kormányfő nyilatkozta a rádióban?

Az ún. válasz:

Az iskolák alsó évfolyamait látogató gyermekek nem mozognak annyi hely között, nem találkoznak másik emberekkel, így ezen évfolyamok megnyitása jóval alacsonyabb járványügyi kockázatot hordoz magával, mint például a középiskolásoknál. Ezzel magyarázható, hogy ahol tervezik az iskolák megnyitását, ott ezen évfolyamokkal terveznek.

Ahogy azt Novák Katalin államtitkár az Operatív Törzzsel közösen tartott, szombati tájékoztatóján is kiemelte minden településen biztosítani kell a felügyeletet a bölcsődékben, óvodákban és általános iskolában, az intézményekben pedig napi négyszeri, illetve háromszori étkezést is kapnak a gyermekek. Az érdeklődés a felügyelet iránt jelentősen nőtt, a gyermekek 10 százaléka jár valamilyen intézménybe, és a kormány már dolgozik azon, hogy az érintetteket megszokott bölcsődéjükben, óvodájukban, iskolájukban is fogadni tudják.

További kérdéseink ezek voltak:

  • Ha június 15-től lagzikat már lehet tartani, akkor szabadtéri színházi előadásokat vagy más kulturális rendezvényt, ugyanilyen létszám-korláttal miért nem? Nem lenne szerencsésebb június 13-tól (szombattól) felszabadítani ezt a lehetőséget?
  • Az egyetemek országos átfertőzöttségi kutatásának eddigi eredményei alapján Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kijelentette: nincs járvány Magyarországon. Az eredmények alapján indokolt tehát az operatív törzs szerint fenntartani a járványügyi veszélyhelyzetet?
  • A két budapesti – illetve a további néhány vidéki – járványkórház kijelölése és a tervezett elátások újraindítása azt is jelenti, hogy az elmúlt hetekben felszabadított ágyakon újra fogadhatják a betegeket az intézmények? Egy újabb járványhullám esetén újra fel kell majd szabadítani ezeket az ágyakat?
  • Eddig hány beteget láttak el összesen a kiskunhalasi mobil járványkórházban, és hány fertőzött fekszik jelenleg az intézményben?