Virológus: Maradjunk óvatosak, és bízzunk a tudósokban!

2020.05.18. 17:55

Az Index Kibeszélő hétfő délutáni adásának vendége volt Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa. A szakember az Index műsorában elmondta, hogy a korlátozások enyhítése ellenére a vírus nem változott, továbbra is sokat kell kezet mosni, és maszkot kell viselni.

A nyár közeledtével kapcsolatos reményekkel kapcsolatban kijelentette, felesleges abban bízni, hogy a meleg hatása majd lassítja a járványt, mert ezt nem támasztják alá tudományos adatok, tapasztalatok.

 A virológus a járvány következő, második hullámáról azt mondta, hogy az elkerülhetetlen, ám az érkezésének ideje és az intenzitása nem megjósolható, mert azt túl sok körülmény befolyásolhatja. Hangsúlyozta, hogy a védekezésnek továbbra is két pillére van, az emberek tudatossága és a szakmai-tudományos háttér. Legyünk tudatosak, és figyeljük a hivatalos szakmai kommunikációt – óvott Kemenesi.

 A virológus korainak és feleslegesnek tartja a védőoltás elérhetővé válásával kapcsolatos spekulációt. Szerinte a jelenleg világszerte párhuzamosan folyó 12 különböző vakcinatesztelés példátlanul soknak tekinthető. Ő biztos benne, hogy lesz olyan közülük, amelyik beválik, de várhatóan jövő év előtt egyik sem kerül piaci termékként a polcokra.