Szélvédők és rendszám nélküli autóval ment fel az M5-ösre okmányok nélkül

2020.05.21. 10:50 Módosítva: 2020.05.21. 10:54

Az M5-ös autópályán, Lajosmizse térségében egy szélvédők nélküli autóval közlekedő férfi több szabálysértést is elkövetett a rendőrség elsőre hihetetlennek tűnő beszámolója szerint. 

Május 19-én este egy olyan kocsit látott valaki az M5-ösön menni, aminek hiányzott az összes szélvédője és a rendszáma, ezért hívta a rendőrséget. A rendőrök a leállósávon találtak is egy rossz műszaki állapotban lévő Mazda 323-ast, de senki nem volt a közelében.

kesz
Fotó: Police.hu

Kiderült, hogy tulajdonosa hagyta sorsára, mert kifogyott belőle a benzin. Az egyébként Örkényben lakó sofőr gyalog indult el a legközelebbi benzinkútra, és közben igazoltatták a rendőrök. A 34 éves férfinek sem személyije, sem jogosítványa nem volt, a forgalmi pedig ugyan előkerült, de érvénytelen volt, mert 2019. júliusában kivonták az autót a forgalomból. Ebből adódik, hogy kötelező biztosítása sem volt. 

A férfi végül elmondta azt is, hogy az autóból az egyik biztonsági övet kivágta, mert azzal akarta a legközelebbi kihajtón Lajosmizse felé elvontatni. A rendőröktől tudta meg, hogy a vontatásnak ez a módja nem megengedett. A sofőr ellen több szabálysértés elkövetése miatt feljelentést tettek.

A KRESZ szerint ugyanis a közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, aminek érvényes hatósági engedélye, illetve hatósági jelzése van. A jármű az utat és tartozékait nem rongálhatja, szennyezheti. Az autónak kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, illetve nmeg kell felelnie a külön jogszabályban meghatározott műszaki-, biztonsági és környezetvédelmi követelményeknek.