68 éves hidegrekord dőlt meg, szombaton hidegfront érkezik

2020.05.22. 08:46

A még nem hivatalos adatok (adatellenőreink vizsgálják az új rekord hitelességét) alapján ma reggelre több mint két fokkal megdőlt az eddigi napi minimum rekord, írja az OMSZ a Facebook-oldalán.

A rekordot eddig Nagykanizsa tartotta 1952 óta, akkor -1,2 Celsius fokot mértek. Mára virradóan a száraz, szélcsendes levegőben a felhőtlen ég alatt Zabarban -3,3 fokig csökkent a hőmérséklet, vagyis több mint két fokkal dőlt meg a rekord.

Pénteken túlnyomóan napos idő várható jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék estig nem lesz. Élénk északi szél csak a Dunától keletre lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 20-23 fok között valószínű, de az északkeleti határvidéken kissé hűvösebb lehet.

Szombaton hajnalban északkeleten a fagyzugokban ismét van némi esély a szombati hidegrekord megdöntésére. Napközben felhős idő valószínű, az ország nagy részén csak rövidebb vagy szűrt napsütés várható. A Dunántúlon és esetleg az északi megyékben lehet gyenge eső, majd késő este az érkező hidegfronthoz kötődve a Kisalföldön már zivatarok is kialakulhatnak. Késő estig többnyire mérsékelt délies szélre számíthatunk, ezt követően viszont északnyugaton már viharossá fokozódhat az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16-24 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb.

Vasárnap reggeltől északnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, szűnik a csapadék. A déli óráktól a gomolyfelhős, napos időben már csak helyenként valószínű zápor. Az északnyugati, északi szelet erős, a Dunántúl egy részein főként éjjel viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17-22 fok között várható.