Orbán: Kásler miniszter úr érdemei történelmiek

DSZZS20181207011
2020.05.22. 07:40

Igen, ennyire jól állunk

– mondta Orbán Viktor szokásos pénteki rádiónyilatkozatában az első kérdésre: annyira jó-e a helyzet, hogy vissza lehet vonni a rendkívüli jogrendet? A kormányfő arról beszélt, hogy a kormány kedden a parlament elé terjeszti a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot, mert „kétségtelenül jól állunk, Magyarország sikeresen védekezett” a járvány első hullámával szemben, nemzetközi összehasonlításban is.

Sikeresen védekeztünk, de azért mégiscsak meghaltak emberek

– mondta a miniszterelnök, és részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak. Orbán szerint ugyan beszélhetünk sikerről, de mégiscsak fájdalmas ez a válság sokaknak. Szerinte a baloldalon kívül mindenki összefogott Magyarországon,

hát, most megkapják a magukét, mert szégyenszemre kulloghatnak a kertek alatt.

Orbán szerint a rendkívüli jogrend a legjobb döntéseik közé tartozik, mert időben meg tudtak hozni minden döntést, egy-két héttel sikerült mindenkit megelőzni nemzetközi összehasonlításban, és ebben

Kásler miniszter úr érdemei történelmiek.

Orbán Viktor szerint azért nem lett Magyarországon tömeges a megbetegedés, és nem okozott nagyobb károkat a járvány, mert Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter és az általa irányított orvoscsapat mindenre időben tudott reagálni, felkészülni, és így kezelhető maradt a járvány.

Orbán szerint a rendkívüli jogrend segítette, hogy rendeleteivel nem kellett bemennie a parlamentbe, és nem kellett az ellenzékkel huzakodnia, hanem azonnal tudtak dönteni, és közbe tudtak lépni, ahol kellett. A kormányfő szerint a veszélyhelyzet most, hogy úgy tűnik, nyáron nem jön a második hullám, és nem lesz tömeges megbetegedés, már nem indokolt, a rendkívüli jogrendet vissza lehet vonni, ugyanakkor

a járványügyi készültség és az operatív törzs Pintér Sándor vezetésével továbbra is marad.

A kormányfő az ellenzéket érintő kérdésre először érdemben nem reagálva azt mondta, sokkal fontosabb, hogy újranyithatnak a bölcsődék és az óvodák, ugyanezt a nyitást azonban az iskolákban nem kockáztatták meg, a távoktatás rendszere fennmarad a tanév végéig. Beszélt aztán kötözködő, pártutasításra cselekvő, de együttműködő, a közös védekezésben részt vevő polgármesterekről is, de a lényegnek a tömeges megbetegedések elkerülését nevezte.

Orbán szerint azok a polgármesterek, akik a baloldali pártközpontok utasítását követték és nehezítették a védekezést, rosszul teljesítettek, akik azonban az emberek védelmét helyezték az előtérbe, jól.

Mindenkit arra kérek, hogy a nagy öröm felett tartsa észben, hogy a veszély nem múlt el,

a járványveszély továbbra is itt van, mondta a kormányfő, elismerve: reális veszély, hogy visszaüssön a lazítás, és megszaporodjanak a megbetegedések. De szerinte már nem az otthon maradás, hanem a megfelelő védőtávolság és a védekezés más módszerei a fontosak.

Ha visszaerősödik a járvány, az idősek újra veszélybe kerülnek

– figyelmeztetett.

Orbán kérdésre beszélt a tranzitzónákról hozott kormánydöntésről, pontosabban az azt megelőző európai bírósági döntésről. Szerinte ez egy veszélyes döntés, amely Magyarország és így az EU határainak védelme ellen irányul. Az Európai Unió Bírósága május 14-i ítéletében kimondta, hogy jogellenes őrizetnek minősül a menedékkérők elhelyezése a röszkei tranzitzónában. Mivel az itt élők státusza őrizetnek minősül, másrészt pedig 28 nap elteltével senkit sem lehet ott fogva tartani, biztosítani kell a belépést számukra Magyarországra, és gondoskodni kell elhelyezésükről is.

Orbán mindezt úgy értelmezte, hogy az uniós bíróság azt mondta ki, nem lehet tranzitzónát fenntartani, ezért számolja fel a kormány ezeket, és utána már csak Magyarország külképviseletein lehet majd menekültkérelmet benyújtani. A menekültügyi eljárás lefolytatását pedig a kérelem beadásának helyén kell megvárni,

semmiképpen sem Magyarországon.

Szerinte ez a megoldás rosszabb, mint a tranzitzónákban történő várakozás. A kormányfő ezért is arra számít, hogy Brüsszel ebbe a magyar megoldásba is bele fog kötni. Orbán a menekültkérdést övező európai viták miatt azt mondta: a kritikusok és a baloldal, valamint a brüsszeli bürokraták

 benne ülnek egy Soros György nevű ember zsebében.

Hosszan beszélt ismét Sorosról, és elismételte, hogy „mi nem akarunk multikulturális társadalmat”, szerinte ugyanis az üzletember filantróp törekvései erre irányulnak, amit ő mindig vissza fog verni. Szerinte Soros hálózatának válság kell, ezért akarnak menekülteket Európában, hogy hitelt adhassanak a kezelésre. „Ez egy nem túl bonyolult kifosztási mechanizmus, Soros ebben nagy mester.”

További témaként Orbán bejelentette, több mint egymillió olyan ember van ma, akinek a munkahelyének a megmentésében, megtartásában a kormány eddig segítséget nyújtott.

173 ezer olyan magyar ember van, aki szeretne dolgozni, de nem talált munkát, és a kormányhoz fordult 

– ismertette Orbán a munkahelyvédelmet, valamint munkahelyteremtést érintő terveit. A kormányfő elismerte persze, hogy ennél többen is lehetnek, de ennyien fordultak a kormányhoz, és ezek az emberek is különböző helyzetben vannak, több mint 70 ezer érintettnek például már lejárt a három hónapos munkakeresési járuléka. A megoldások között a közmunkaprogramot, valamint a honvédséget említette, kiemelve, hogy 200 ezerre emelték a közmunkában foglalkoztathatók számát, továbbá 3 ezer olyan emberre számítanak, akik katonának állnak.

Azt is mondta

több munkahelyet szeretne létrehozni, mint ahány a járvány miatt megszűnt.

Állítása szerint eddig óvatos volt ebben az ígéretben, de most már bátrabb, sőt:

fickósabb vagyok így péntek reggel.

Úgy vélte, „kézben vannak a dolgok. Lesz egy nagyon nehéz április, a májusi adatok sem lesznek szépek, de ha az intézkedések így hasítanak, korábban vissza fogunk találni a járvány előtti útra, mint vártuk.” Orbán végül bejelentette:

létrehoz egy, a járványügyihez hasonló operatív törzset, amelynek a gazdasági veszélyhelyzetet kell kezelnie, valószínűleg ő maga fogja irányítani, és a következő hónapokban minden energiájukat arra fogják fordítani, hogy a gazdasági válságot kezeljék, azt is legyőzzék a járvány után.

Megbeszélései alapján egyébként Orbán meglehetősen bizakodó, szerinte eddig jó döntéseket hoztak.

(Borítókép: Orbán Viktor a Kossuth Rádióban 2018-ban. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)