Főváros: Újra kell tervezni a Lánchíd felújítását és majdani funkcióját

2020.05.22. 11:07 Módosítva: 2020.05.22. 18:13
Soron kívüli tájékoztatást kér Karácsony Gergely főpolgármestertől a Széchenyi lánchíd felújításáról Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, és személyesen is áll a főpolgármester rendelkezésére a helyzet tisztázása és megoldása érdekében.

Fürjes Balázs a főpolgármesternek címzett, de az MTI-hez is eljutott levelében kifejtette, váratlan meglepetésként értesültek arról, hogy a Városháza már nem tartja sürgősnek a Lánchíd felújítását. Hozzátette, meglepődtek, hogy Karácsony Gergely csütörtökön a Facebookon bejelentette: a Lánchíd felújítását bizonytalan időre elhalasztják.

Karácsony Gergely csütörtökön, a Budapest újraindításáról szóló program bejelentése után, egy beszélgetésen mondta, hogy

El kell napolnunk bizonyos beruházásokat, például a Lánchíd felújítását.

Hozzátette, hogy "félévente kell egy műszaki felmérés, nyilván balesetveszélyes helyzet nem alakulhat ki" és hogy a Lánchíd "a város szimbóluma, ezért fenn kell tartani azt az igényt, hogy megcsinálják", de vannak "olyan beruházások, amik ebben az időpillanatban fontosabbak, azokra szívesebben adna pénzt". Ez utóbbi fontos és sürgős fejlesztéssel a metrópótláshoz is szükséges pesti fonódó villamos kialakítására utalt, ahol néhány méter villamosvágány-szakasszal össze tudják kötni észak felé is a 2-es és a 24-es villamost.

Fürjes Balázs ennek a nyilatkozatnak az értelmezésében kér segítséget a főpolgármestertől, mondván, tájékoztasson arról, hogy melyik állítása igaz, a korábbi vagy a mostani, azaz ahogy írja: "a Lánchíd már tavaly év végén nagyon kritikus állapotban volt és felújítása halaszthatatlan, vagy a Lánchíd állapota mégsem kritikus, és a felújítás bizonytalan időre való elhalasztása kockázatmentes, helyes és indokolt". (Karácsony korábban a fővárosi közgyűlés január végi ülésén jelentette ki, hogy a Lánchíd felújítása nem halasztható.)

A kérdésre részben választ adhat Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kijelentése, ami egy csütörtöki háttérbeszélgetésen hangzott el. Itt Kiss azt fejtegette, hogy a járvány komoly pluszterheket rakott a fővárosra, és várhatóan a bevételeit is alaposan megcsappantja idén. Mivel a bevételcsökkenés mértéke szeptemberben látszik majd igazán, mert ekkor érkeznek be az adatok a fő bevételi forrásnak számító iparűzésiadó-bevételről, ezért szeptemberig Budapest nem akar jelentős kötelezettségvállalással járó beruházásba kezdeni, és mintegy 60 milliárd forint értékben addig befagyasztja azokat.

Külön kérdésre Kiss Ambrus kitért a Lánchíd felújítására, és elmondta, hogy a munkára feltételes közbeszerzést akarnak kiírni, hogy ne akadjon meg a folyamat, és mire a pályázat lezajlik, kiderül, hogy lesz-e rá forrása a fővárosnak vagy nem. A feltételes közbeszerzés kiírásának időpontjáról azonban nem tájékoztatott.

Továbbra is prioritás a Lánchíd

Péntek délután Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala közleményben válaszolt Fürjes Balázsnak, amiben azt írták, továbbra is prioritás a Lánchíd felújítása, de a járvány új helyzetet teremtett. A közleményben Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes azt írja, a felújítás költségeit és a felújítás szakmai tartalmát azonban a híd majdani funkciójának átgondolásával együtt újra kell tervezni. Azt is írta még többek közt Fürjesről, hogy Budapest az államtitkártól a járvány elleni védekezéshez néhány Twitter-bejegyzésen kívül semmit nem kapott, viszont asszisztált az önkormányzatokat, benne a fővárost érintő elvonásokhoz.