Kásler szerint a Pesti úti otthon lakóin a teljes elhanyagolás jelei mutatkoztak

Duna Mónika fideszes képviselő a parlamentben Kásler Miklós Emmi-minisztert kérdezte fel a fővárosi idősotthonok helyzetével, a járványban való érintettségükkel kapcsolatban. Kásler a válaszában elmondta, hogy a fővárosi idősotthonok minden tizedik lakója fertőzött, „ennél is szomorúbb, hogy az országban meghaltak közül minden hatodik a főváros fenntartásában lévő otthonban élt”. Az idősotthonokban igazolt összes fertőzött több mint a fele fővárosi fenntartású intézményekből került ki, mondta, és hozzátette: az idősotthonban elhunytak háromnegyede is ezeknek az intézményeknek a lakója volt.

Kásler elmondta, a Pesti úti otthonban 310 fertőzött van, és tíz hatósági ellenőrzés alkalmával nem találkoztak orvossal az intézményben, emellett hatvan ápoló hiányzik jelen pillanatban is. A felvetésre, hogy a fertőzés honnan indult és hová jutott el, elmondta, két vizsgálat volt: a Bajcsy-Zsilinszky Kórház elvégezte a kontaktvizsgálatot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig 1800 oldal áttanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy a két intézmény között semmiféle kapcsolat sincs.

A betegek nagyon rossz állapotban voltak, mondta a miniszter: 97 százalékuk dehidrált volt, és 44 százaléknál alakult ki felfekvés.

„Ez a teljes elhanyagolás jele”

– mondta Kásler. Dunai a viszontválaszban elmondta, nem maradhat következmények nélkül és elfogadhatatlan a főpolgármester teszetoszasága. Kásler még hozzátette, hogy egész életében az emberi élet mentése volt a legfontosabb, mert az emberi élet megismételhetetlen és nem pótolható.

Amikor példátlan nemzeti összefogás alakult ki, vannak, akik megfeledkeznek elemi feladataikról, és hagyják veszni polgártársaikat, honfitársaikat, magyar embereket

– mondta a miniszter.

Ma korábban Rétvári Bence is hosszan sorolta ezeket az adatokat a Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban. Elmondta, 88 százalékuknál alultápláltságról lehetett beszélni, kiszáradási problémáik voltak. Az államtitkár szerint egyértelműen rosszul szervezett ellátást nyújtottak az intézetben, miközben 6 milliárd állami támogatást kap a fővárosi fenntartású intézmény.

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt kérte számon Kásleren, hogy egy korábbi válaszában az emberi erőforrások minisztere azzal viccelt: úgy látszik, az ellenzék ma Kásler-napot tart, majd közölte, hogy mikor van a születésnapja, és azt is, hogy a névnapját Mikuláskor ünnepli. Arra is rákérdezett Szabó, hogy a belső vizsgálatok eredményeinek ismeretében a miniszter visszahelyezi-e pozíciójába Cserháti Pétert és Csernavölgyi Istvánt

Kásler válaszában azt mondta, nem volt belső vizsgálat egyik kórházban sem, a leveleit pedig meghamisítva közölték a sajtóban, illetve kijelentette, hogy Szabó nem tud olyan elég felhevülten nyilatkozni ahhoz, hogy hagyja magát provokálni.

Szabó ezután azt kérte Káslertől, ha már a sajtót hibáztatja, akkor mutasson egyetlen olyan levelet, amelyet a sajtó meghamisított, mert ez nagyon súlyos állítás.

Kásler erre már csak annyit reagált a viszontválaszában: „Nem haragszom.”

Az oldalról ajánljuk

  • Belföld
Valóban jó döntés bezárni az edzőtermeket?

A fitnesz- és egészségfejlesztési szektor, valamint az emberek egészsége miatt átütő megoldáscsomagra lenne szükség.

november 21., 13:39

  • Külföld
A cseh kormányfő Covid-tesztet ajándékozna mindenkinek karácsonyra

Andrej Babis mielőbb ingyenes antigéntesztet ígért a cseheknek.

5 órája

  • Belföld
Tanácstalanok a segélyszervezetek, tilos a szabadtéri ételosztás

A Heti Betevő Egyesület most hajléktalanszállókra, nappali melegedőkbe viszi az ételt.

november 22., 21:28

  • Külföld
Ferenc pápa: A járvány elmúlására a legrosszabb reakció az volna, ha még lázasabb fogyasztásba kezd a világ

A katolikus egyházfő szerint a szegényeket is be kell vonni a fejlesztésbe.

november 22., 06:04

  • Belföld
Halálra fagyott egy nagykanizsai hajléktalan, ő az első idei áldozat

A 43 éves férfi nem ment be a hajléktalanszállóra, egy bokor alatt élt.

tegnap, 08:47