Csongor
0 °C
9 °C

Kitüntették az egyik első magyarországi koronavírusos esetet felismerő orvost

2020.05.28. 17:33

Kitüntetést kapott a Semmelweis Egyetem rektorától dr. Palkó Judit családorvos, aki a járvány kezdetekor felismerte az egyik első, hazánkban koronavírussal fertőzött beteget. Az orvos gyors és pontos diagnózisának köszönhetően nemcsak a a Semmelweis Egyetemen sikerült megakadályozni a súlyos járványügyi helyzet kialakulását, hanem Magyarország is időben kezdhette meg a járvány elleni védekezést – olvasható az egyetem honlapján.

A háziorvos már a kitörése óta figyelemmel kísérte a Kínából indult koronavírus-járványt, hiszen az egyetem kínai hallgatóival ő is kapcsolatban volt. Éppen ezért tartotta fontosnak, hogy kövesse az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványügyi Központ ajánlásait, és rendszeresen referáljon a járványügyi védekezésben szerepet vállaló szakembereknek. A doktornő a háziorvosi rendelőben találkozott először azzal az iráni hallgatóval, akit koronavírus gyanúja miatt szűrésre irányított tovább. 

Dr. Palkó Judit felkészültségének és lelkiismeretességének köszönhetően gyorsan sikerült igazolni a kialakult betegséget, így hatékonyan sikerült izolálni, majd felszámolni a szoros kapcsolatot ápoló zárt iráni közösségben lévő vírust

– hangsúlyozta dr. Merkely Béla, az egyetem rektora a Pro Universitate érdemrend átadásakor. Ezt olyan személy kaphatja, aki munkássága során segítette az egyetem célkitűzéseinek megvalósulását, illetve hozzájárult az egyetem fejlődéséhez és gyarapodásához.

Dr. Palkó Judit és dr. Merkely Béla a díj átadása után.
Dr. Palkó Judit és dr. Merkely Béla a díj átadása után.
Fotó: Semmelweis Egyetem

Hazai filogenetikai kutatások azóta bebizonyították, hogy a magyarországi járvány nem egy személytől indult ki, hanem főként a bezáruló Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások révén egyszerre több útvonalon került hazánkba. Ugyanakkor a gyorsan bevezetett korlátozások hazánkban, több más országhoz hasonlóan is elejét vették annak, hogy az olasz, spanyol, amerikai vagy a kínaihoz hasonló súlyos járványhelyzet alakuljon ki.