Orbán: Az elmúlt tíz év legjobb döntése volt, hogy bevezettük a rendkívüli jogrendet

DSZZS20181207011
2020.05.29. 07:45

„Összeszámolni is nehéz, annyi kormányzati év van mögöttünk” – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott szokásos, péntek reggeli interjújában arról, hogy pont ma van tíz éve, hogy letette esküjét a második Orbán-kormány megalakításakor. 

„Sajnos az a harc, ami a kommunista világ és az új világ képviselői között elő szokott jönni, nem zárult le az Antall József vezetésével megalakult kormánnyal, hanem ott az ellenfél óriási támadásba ment át. A baloldal újraszervezte magát, és megkezdődött egy harc” – folytatta a kormányfő minderről. Magyarországon hol a jövő nyert, hol a múlt, de amikor 2010-ben újra a Fidesz győzött, Orbán tudta, hogy ezt a harcot le kell zárni.

Nem a két szép szemünkért választottak meg minket a magyarok, hanem mert látták, hogy ha baj van, ránk lehet számítani. Ha baj van, még azok is ránk szavaznak, akik nem kedvelnek minket különösebben. Ezért kaptunk kétharmadot.

Orbán ezután arról kezdett beszélni, hogy a szocialisták tíz évvel ezelőtt milyen lépéseket hoztak, mert „nem biztos, hogy mindenki emlékszik rá”. Matolcsy György viszont azt mondta, van más út, lehet másképp csinálni, így megcsinálták tíz évvel ezelőtt a gazdaságvédelmi programot.

Volt egy magasabb rendű célja is Orbánnak: „Falusi gyerek vagyok, úgy neveltek, hogy nagy nemzetnek vagyok a gyereke. És előbb-utóbb eljön az az idő, amikor ezt meg lehet mutatni.” A miniszterelnök szerint pedig ha a magyar erre rádöbben, akkor bármi sikerülhet. A magyar pedig azt is elfogadta szerinte, hogy csak munkával lehet boldogulni, „Magyarország Európa egyetlen munkaalapú társadalma” – tette hozzá. 

Ezután az interjúban áttértek a jelenre. 

Bevetési egységet hoznak létre

Az elmúlt tíz év egyik legjobb döntése volt, hogy bevezettük a rendkívüli jogrendet, 

– mondta Orbán, szerinte ugyanis egy vírus idején a gyorsaság a legfontosabb, aztán jön a higgadtság és az orvosi szakvélemények. Mert a rendkívüli jogrend alatt a kormány rendeletekkel módosíthatja a törvényt. 

Volt, hogy reggel ötkor, hatkor kellett dönteni, azzal nem lehet megvárni a parlament esti szavazását

– indokolta a döntést. Ezt veszi vissza most a parlament. A miniszterelnök elismételte, hogy ősszel nagy valószínűséggel jöhet egy második járványhullám, de az nem érheti úgy az országot, mint márciusban. Arra is fel kell készülni, hogy egy-egy lokalizált térben – így egy idősotthonban vagy kórházban – újra megjelenik a vírus.

Ezért Orbán arra utasította az operatív törzset, hogy HOZZON LÉTRE bevetési egységet. van benne vegyvédelmis és orvosok is. Ha az ország bármelyik részén ilyen felszaporodás van, akkor a bevetési egység megjelenik, és lokalizálja a fertőzöttséget.

Az operatív törzs ugyanakkor tovább működik, és az országos tisztifőorvos megerősített jogköröket kap.

Az időben meghozott döntéseknek, az összefogásnak, az ország kiváló szakembereinek együttesen köszönhető, hogy nem terjedt el jobban a vírus, mondta a miniszterelnök. 

Most már alkalmas az idő arra, hogy nemzeti konzultációt hirdessenek, ami el is indul péntek délután,

ez a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról fog szólni. Ebben lesz egy olyan kérdés is, hogy akarják-e a választópolgárok a Soros-örökkötvény bevezetését, mondta Orbán.

„Magyarországon zajlik az élet” – mondta a miniszterelnök, majd részvétét fejezte ki a Deák téri kettős késelés áldozatai családjainak.

A fantasztikus 2021

Az interjúban kitértek európai ügyekre is. Az új uniós költségvetés 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapot javasol – erről Orbán azt mondta, ezt minden országnak vissza kell fizetnie. Azt pedig Orbán szerint higgadtan kell eldönteni, hogy mennyire határozzuk meg Magyarország jövőjét. 

Az elmúlt hónapokban komoly feszültséget keltett a tagállamok között, hogy ki és milyen formában fizesse a gazdasági helyreállítás költségeit. Ezért a kompromisszum jegyében a „Következő generáció EU” névre keresztelt mentőalap kétharmad-egyharmad arányban vissza nem térítendő támogatásokból és hitelekből áll majd. A támogatásokból minden tagállam részesül majd, a kölcsönt pedig önkéntes alapon lehet felvenni, és a tervezet szerint tíz uniós ország nem is fog élni a lehetőséggel. A javaslat szerint 

MAGYARORSZÁGNAK PÉLDÁUL 8,1 MILLIÁRD EURÓ VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁS ÉS 6,9 MILLIÁRD EURÓS HITEL JÁRNA A „KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓ” ALAPBÓL.

Orbán szerint ugyanakkor „abszurd és perverz” az a szétosztási terv, hogy a szegények pénzeiből finanszírozzuk a gazdagokat.

Nemcsak hogy jól jövünk ki 2020-ból, hanem fantasztikus 2021-ünk lehet

– mondta röviden a most benyújtott költségvetési tervről Orbán. „Ezért művészet a politika”, mert sok embert kell meghallgatni, sok könyvet kell olvasni – ezek alapján nyújtották be a „megalapozott” költségvetést.  • Tippek
  • Biztosítás