Az ORÖ nem érti, miért nem oszlatta fel a rendőrség a saját korábbi tiltása ellenére sem a Mi Hazánk rendezvényét

2020.06.02. 10:25

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) megrendülten értesült arról, hogy a Mi Hazánk Mozgalom a rendőrségi tiltás ellenére megtartotta, megtarthatta a nyíltan cigányellenes rendezvényét az önkormányzat székházától ötven méterre, kezdi közleményét az ORÖ. Mi a székház előtti kb. százfős Mi Hazánk-os csoportosulásról, majd a Deák téren már ezres nagyságrendben cigánybűnözőző ultrák demonstrációjáról, megemlékezéséről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Az ORÖ a közleményében most azt írja, a rendőrség ugyan kiadott egy közleményt a Mi Hazánk meghirdetett demonstrációja után, hogy az ORÖ székháza elé meghirdetett gyűlést a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek minősítette, és felhívta a figyelmet a veszélyhelyzetben érvényes tiltásokra, ám ennek ellenére

bár a helyszínen jelen voltak, nem intézkedtek a rendezvény feloszlatásáról.

A helyszínen egyébként a párt vezető politikusai tartottak beszédeket, közben a rendőrök többeket igazoltattak, illetve molinókat, táblákat foglaltak le. Az a száz ember egyébként aztán együtt átvonult a Deák térre, a gyilkosság helyszínére.

Az ORÖ azt írja: a „hazai cigányság tekintetében komoly veszélyt hordoz magában az, hogy különböző szélsőséges nézeteket valló társadalmi csoportok, futballhuligánok egy rendezvény keretében nyíltan cigányellenes kijelentéseket tehetnek. Álláspontunk szerint a rendezvény lebonyolítása, így különösen az ott elhangzott beszédek, azoknak tartalma, a résztvevők megjelenése, a rendezvényen viselt öltözékek önmagukban és összességében is alkalmasak voltak a külső szemlélőben félelemkeltésre, riadalom okozására.”

A Deák téren, a gyilkosság helyszínén már legalább kétezer, többségében fociultra volt. Sokan mécseseket és virágot helyeztek el a gyilkosság helyszínén. A tömeg többször is skandálta az „igenis van cigánybűnözés!” rigmust:

Az ultrák és a Mi Hazánk tüntetése: Igenis van cigánybűnözés!

Az Országos Roma Önkormányzat friss közleményében azt írja, azonnali választ várnak a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, hogy a korábbi tiltás ellenére miért nem oszlatta fel a rendezvényt. Majd hozzáteszik:

az eseményekkel összefüggésben megteszik a szükséges jogi lépéseket, és büntetőjogi feljelentést helyeznek kilátásba a rendezvény szervezői ellen.

„Nem tűrhetjük tovább, hogy különböző szélsőséges politikai haszonlesők állandó céltáblája legyen a hazai cigányság, nem tűrhetjük tovább, hogy akár csak verbális támadás is érje a magyarországi cigányságot. A jövőben minden törvényes eszközzel élni fogunk az ellenünk irányuló szélsőséges megnyilvánulások visszaszorítása érdekében” – írják.

A rendőrség az Index kérdésére egyébként úgy válaszolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem indított eljárást a csütörtöki, több ezer fősre duzzadt demonstrációval kapcsolatban, és előállítás sem történt, mert álláspontjuk szerint a Deák és Erzsébet téri helyszíneken a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó megmozdulás nem történt.

„Az Országos Roma Önkormányzat 2020. június elején összehívja a nemrég létrehozott Koordinációs munkacsoportját, melyre várja minden közreműködni kívánó civil szervezetet. Az Országos Roma Önkormányzat arra kéri a Magyarországon élő magyar állampolgárságú roma honfitársait, hogy nyugodjanak meg, és ne üljenek fel semmiféle rasszista provokációnak” – zárul az ORÖ közleménye.

A Mi Hazánk politikusa, Apáti István korábban arról beszélt, hogy a megemlékezést azért szervezik az ORÖ székháza elé, mert szerinte a Deák téri gyilkosság elkövetői roma származásúak.