Kendernay: Tönkreteheti a Balatont a kormány mohó politikája

2020.06.02. 16:04 Módosítva: 2020.06.02. 16:14

A kormány téved abban, hogy a Balaton az éghajlatváltozásra és hatásaira fittyet hányva úgy fog viselkedni, ahogy azt ők szeretnék, mert a térséget a klímaváltozás hatásai érzékenyebben érintik, mint bármely más területét az országnak - mondta el Kendernay János, az LMP képviselője kedden egy Balatonvilágoson tartott sajtótájékoztatón.

A Balaton Európa legnagyobb olyan sekélyvízű tava, amelynek ökológiai sajátosságai semelyik más tóval nem összehasonlíthatóak - folytatta. 

A politika rendszerint sajátos szerepet szánt a tónak, a polgári éra után például sokáig a gyerekek, családok kedvelt pihenőhelyévé vált. Kendernay szerint az orbáni politika a után ismét a kivételezettek helyévé tenné a Balaton privatizációval, kegyeltjei milliárdos, vissza nem térítendő támogatásával, miközben a közemberek kiszorulnának a Balaton-partról.

Kendernay szerint ez a mohó politika a saját zsákutcájukat is jelenti, csak az a baj, hogy közben ennek mindannyian megisszuk a levét, mert éppen azt felejtik el, hogy a Balaton és vízgyűjtője egy élő ökoszisztéma. 

"Most már csak elfuserált, az egyéni érdekeket szolgáló kormányrendeleteket hoznak, és figyelmen kívül hagyják a tónak a természetes folyamatait, ami egy teljesen más hozzáállást kíván meg. Luxusszállodákat akarnak építeni, jachtkikötőket fejleszteni, az egészet egy mesterséges lavórrá alakítani a betonozás révén" - mondta.

Szerinte az majd később lesz nekik baj, hogy a Balaton ökológiai leromlása miatt egyre kevesebb pénzt fognak ebből keresni. Nagyobb baj, hogy mindenki más is rosszul jár, mert a Balaton tönkremegy. 

Azt is mondta, hogy a Balaton vízgyűjtője is aszályos, csapadékhiányos térségnek számít, és az, hogy a gazdagok jachtjai érdekében az állandó vízszintet mesterségesen próbálják meg magasan tartani, ellentétes a Balaton ökológiai egyensúlyát fenntartani hivatott nádállomány életben tartásának feltételeivel.

Beszélt arról is, hogy ez a magas vízszint a nagy viharok során akár egyméteres vízszintkilengéseket is tud okozni, "ami miatt a haveroknak a déli parti telkei víz alá kerülhetnek". Ugyan már vannak tervek a töltések, kőszórások magasítására, de Kendernay szerint ezektől csak még nehezebb lesz a Balatonhoz hozzáférni. és ezek a műszaki munkák a tó öntisztulását és veszélyeztetik. 

"A lényeg, hogy a kormány már olyan szűk látókörű, hogy nemcsak a közérdekre nem tud figyelni, hanem már a saját haverjai érdekét sem veszi észre. Ha felborul a tó ökoszisztémája, mindannyian nagyon rosszul fogunk járni. Hallgassanak a tudósokra és a kutatókra, akik figyelmeztetéseket küldenek felénk" - összegezte a sajtótájékoztató lényegét Kendernay.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!