Zoltán
21 °C
36 °C

Egy fiatal magyar úgy tett a neten, mintha merényletre készülne, elfogták

2020.06.02. 09:02

„Egy fiatalkorú a világháló segítségével úgy tett, mintha terrorista lenne, aki merényletekre készül. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központtal együtt azonosította, majd felelősségre vonta” – írja a budapesti főügyészség a Terrorcselekménnyel fenyegetőzni nem menő című közleményében.

Azt írják, egy partnerszolgálat május 27-én hivatalosan arról tájékoztatta a Terrorelhárítási Központot, hogy az önmagát az Iszlám Államhoz kötő személy – egy népszerű közösségi oldalon – merényleteket helyezett kilátásba Németországban, Magyarországon, valamint Japánban.

Az arab és angol nyelven kommunikáló fiatal a budapesti merénylet időpontját Pünkösdhétfőre tette.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség ügyészeinek és a Terrorelhárítási Központ felderítőinek az ünnepek előtt csak néhány nap állt rendelkezésre, hogy a terrorcselekmény előkészülete miatt indult nyomozásban felderítsék az elkövető kilétét és a terrorfenyegetés nagyságát, írja az ügyészség. A nyomozásban az Eurojust, az Európai Unió bűnügyi együttműködési szerve és külföldi ügyészi és felderítő szervek is segítettek.

Május 29-ére azonosították az egyébként fiatalkorú magyar elkövetőt, majd a május 30-i kutatáson kiderült, a fenyegetés nem valós.

A Btk. 316. §-ába ütköző terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette miatt kihallgatott fiatal a cselekményt beismerte.

„Terrorcselekménnyel fenyegetődzni nem tréfa, hanem két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény”

– írja az ügyészség, és hozzáteszi: „azért, hogy az állami szervek kényszermentesen biztosíthassák a közrendet, minden fenyegetést komolyan kell venniük, és akkor is bűncselekmény valósul meg, ha valaki csak színlelte, hogy terrorcselekményt kíván elkövetni”.