Virológus: Veszélyes a lazítás a vírus szempontjából

2020.06.02. 09:44

A nyár el is csendesítheti, de fel is lobbanthatja a koronavírus-járványt – mondta a Népszavának nyilatkozva Kemenesi Gábor virológus a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, aki szerint a lazítás vírusszempontból egyértelműen veszélyes. „Ugyanaz az ellenfél, mint eddig, és ugyanúgy komolyan kell venni. Még bármi megtörténhet” – vélte. 

Kemenesi szerint amit a korábbi életmódunkból föl kell adnunk, az a biztonságérzet, amiben eddig éltünk. „Azokat a korlátokat, amiket az elmúlt hetekben megszoktunk, jó eséllyel meg kell tartani, míg a vírus itt lesz. Ázsiában is megfigyelhető volt a SARS-járvány után, hogy egész komolyan elterjedt a maszkviselés és az egyéb, légúti vírusok elhárítására irányuló közösségi szokások is megmaradnak” – mondta.

Az újranyitást vírusszempontból egyértelműen veszélyesnek tartja. „Mindenki vésse a fejébe: a vírus még köztünk van, a veszély nem múlt el, csupán időt nyertünk más országokhoz képest, hogy felkészüljünk a következő hónapok folyamatos harcára a vírussal.” Emlékeztetett, hogy a világon még egyetlen országban sem érte el az átfertőzöttség azt a szintet, aminél fellégezhetnének. 

Nyugatról hazatérők hozták be

Kemenesi szerint a Magyarországon terjedő vírus genetikai vizsgálatával bizonyították, hogy azt elsősorban a korlátozások bevezetésekor nyugatról hazatérők hozták be az országba. Ugyanez volt megfigyelhető a régió más országaiban is, például Lengyelországban.

A virológus szerint még mindig túl sok ország gócpont, azaz megvan az esélye, hogy onnan behurcolják más területekre. Jobb hír az, hogy a társadalom, a hatóságok most már némileg tudatosabbak a vírussal szemben, már nem érhet bennünket annyira váratlanul.

A nagyokat fellobbantja?

Arról még fogalma sincs, hogy a nyár milyen hatással lesz a vírusra, de nagyon valószínű, ha óvatlanok vagyunk, föllobbanthatja. Valószínűbbnek tartja, hogy a járvány szezonális jellegű lesz, a koronavírusok általában ilyenek és az őszi-téli hullámuk a súlyosabb.

„Most azt gondolom, hogy lesz egy átmeneti nyári időszak, amikor az emberek mozgása fönntartja a vírus földrajzi elterjedését és ősszel jó eséllyel be fog robbanni a járvány” – mondta.

A virológus szerint azért sem szerencsés tömegrendezvényeket tartani ebben az időszakban, mert még sokáig szükség lesz erős terepharcra, arra, hogy a jövőben is képesek legyenek a vírus nagyon gyors diagnosztikájára, az esetleges betegek és kapcsolataik gyors felderítésére, elkülönítésükre. 

Egyre több ilyen lesz

Kemenesi Gábor szerint hozzá kell szoknunk, hogy jöhetnek az újabb, világ körüli útra kelő vírusok is, ezek általában légúton terjedő vírusok szoktak lenni. Több expedíción is volt már Délkelet-Ázsiában és más földrészeken, hogy olyan vírusokat találjon, amiket még nem ismer a tudomány, de bennük van az a potenciál, hogy előbb-utóbb egy olyan helyzetet okozzanak, mint a koronavírus.

„Több millió vagy végtelen számú ilyen van a természetben. És ahogy az emberiség utat tör magának mindenféle kis erdőben meg dzsungelben, városokat épít, egyre több ilyen esemény lesz. Ez akkor is így van, ha most ettől nem nyugodott meg senki” – mondta.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön