Nem lehetnek titkosak a börtönlakók életét meghatározó utasítások

2020.06.05. 12:59

Szabadon elérhetővé kell tenni a büntetés-végrehajtásnak azokat az utasításait, amelyek meghatározzák a fogvatartottak életét a börtönökben – közölte a Magyar Helsinki Bizottság, amely jogerősen nyert pert az ügyben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával (BVOP) szemben. 

Az úgynevezett szakutasítások 2018 áprilisáig szabadon hozzáférhetők voltak a BVOP honlapján, ezután azonban eltűntek onnan. A jogvédők szerint a bíróságon – amely a Magyar Helsinki Bizottságnak adott igazat – a BVOP nem tudta megindokolni, miért tűntek el a szakutasítások.

Ezeken az utasításokon alapszik a börtönök mindennapi élete, a fogvatartottak elhelyezése, ellátása, szállítása, a csomagküldés, a munkáltatás vagy akár a telefonálás – írta a Magyar Helsinki Bizottság. „Meghatározzák, hogyan kell a fegyelmi eljárást lefolytatni, és milyen fegyelmi büntetések szabhatóak ki, hogyan szállítják a fogvatartottakat, de azt is, mi a módja a szelektív szemétgyűjtésnek a börtönökben.”

Közérdekű adatigénylésre sem adta ki ezeket a BVOP, a bizottság szerint abszurd magyarázattal, amely szerint azok „döntés meghozatalát megalapozó adatnak minősülnek”.

„A gyakorlat szerint döntés-előkészítő irat lehet például a belső használatra szánt munkaanyag, tervezetek, levelek, de semmiképpen sem egy olyan szabály, amely 18 ezer fogvatartott mindennapi életét határozza meg” – írta a jogvédő szervezet, amely az ítélet alapján várja, hogy a bíróság utasításának megfelelően a BVOP 15 napon belül kiadja azokat a szakutasításokat, amelyek továbbra sem elérhetők.

„Ezek eltitkolása nem csak jogsértő, de értelmetlen és káros is. Mindenkinek, elítéltnek, családtagjainak, ügyvédjének és a büntetés-végrehajtásnak is jobb ugyanis, ha nyomon követhető, milyen szabályok határozzák meg a börtönök rendjét” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

Az ítélet ismeretében megkerestük a BVOP-t, válaszuk esetén frissítjük a cikket.