Orbán: A száz év magány véget ért, ma ismét győzelemre állunk

D MTZ20200606022
2020.06.06. 13:39 Módosítva: 2020.06.06. 13:54

Orbán Viktor turulszobrot avatott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen, ahol aztán egy egészen hosszú beszédet mondott, ezt a Magyar Nemzet írta le szó szerint.

A turulszobrot Trianon 100. évfordulója alkalmából emelték, ennek tövében mondta Orbán, hogy: "a magyaroknak ezredéves magasságban van a történelemhorizontja. Innen szét lehet tekinteni, innen messzire lehet látni. – Jobbra Kassa, arra Szatmárnémeti, mögöttünk Munkács. Ha nem a szemünkkel nézünk, hanem a szívünkkel, még messzebbre is elláthatunk. Egészen az idők kezdetéig. Látjuk, amint a nagy sztyeppe vándorló népeinek százai eltűnnek, és odavesznek a történelem porfelhőiben. Látjuk, hogy mi, magyarok se el nem tűntünk, se oda nem vesztünk, hanem a latin, a germán és szláv népek gyűrűjében különálló minőségünket megőrizve hazát alapítottunk. Megnyitottuk szívünket a kereszténység előtt, Isten igéjét meghallottuk, megfogadtuk, és állva tettük, ha tettük".

Ezután arról beszélt, hogy a magyarok a nyugatról és keletről jövő csapásokat és támadásokat is kivédték, és megtartották helyüket Európában.

Négyszáz éven át, négy trianonnyi időn keresztül erős és független álom volt a magyar

- mondta, majd beszélt a török hódoltságról, szabadságharcokról, szovjet elnyomásról, és a nőkről, akik mesterembereket és katonákat szültek az országnak, mikor mire volt épp szükség.

Bár az évszázadok alatt magyarok százezrei estek el a csatatereken, láthatta az egész világ, hogy a magyar nemzeten nem fog se a golyó, se a kardvas. Ha le is verik a lábáról, újra és újra feláll. Most jöttünk el a magyar anyák tere mellett. A magyarok kálváriáján az asszonyoknak külön hely jár. Ez jól is van így, mert mindig az asszonyok pótolták a vérveszteségeket. Hol országvédő katonák, hol országépítő mesteremberek hadait adták a hazának. Mindig azt adták, amire éppen szükség volt.

Végül beszédében elérkezett Trianonhoz, ami "bennünket védhetetlen határok közé szorított, természeti kincseinktől megfosztott, erőforrásainktól elrekesztett, országunkból siralomházat csinált. Erkölcsi aggályok nélkül rajzolták újra Közép-Európát, ahogy újrarajzolták Afrika és Közel-Kelet határait is. Ezt nem fogjuk elfelejteni nekik soha", mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint az évtizedek, évszázadok alatt sokan bejelentkeztek, hogy "elföldelnék Magyarországot", de "mi makacs népség vagyunk, sohasem voltunk hajlandók részt venni a saját temetésünkön", a magyarság pedig "lényegében ott él, ahol a nagy államalapítóink kijelölték a helyét", a Kárpát-medencében.

Ezután a jövőről is beszélt.

Azzal a Szlovákiával, Szerbiával, Horvátországgal és Szlovéniával, amely büszke nemzeti mivoltára, örömmel építjük a közös jövőt.

Az elmúlt tíz évben bebizonyítottuk a szomszédainknak, a magyar nemzetrészek életereje összeadódik, az nem csak nekünk jó, hanem nekik is. Csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs. Ez a törvény. Van, aki megértette, és van, aki nem. Akik még nem, jobban tennék, ha sietnének, mert fogytán az idejük" - mondta Orbán, aki a Mandiner szerint ezután azt mondta, "ha magyarul nézel, elfogadod, hogy a szlovák szlovák marad, a román pedig román.

Aki magyarul néz a világra, Szent István szemével lát! A száz év magány korszaka véget ért. Ma ismét győzelemre állunk",

mert ma ismét vannak szövetségeseink, jó szomszédaink, akikkel együtt készülhetünk a jövőre. 

Ezután köszönetet mondott az elszakított területek magyarjainak hűségükért és százéves kitartásukért. A következő évtized pedig nem a fogyatkozásról és a veszteségekről, hanem a gyarapodásról és az országépítésről szól majd. "A mi nemzedékünk az, amely megfordíthatja Magyarország sorsát, beteljesítheti küldetését, és a győzelem kapujáig viheti az országot, de a döntő ütközetet az utánunk következő nemzedéknek kell megvívnia, a végső lépéseket nekik kell megtenni", idézi már az MTI Orbánt.

(Címlap és ajánlókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Centenáriumi Turulszobor avatásán, a Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2020. június 6-án. Fotó: MTI)