Párszor nem volt nála a személyije, börtönbe csukták az értelmi sérült fiatalt

2020.06.06. 21:18 Módosítva: 2020.06.06. 22:07

71 napot töltött börtönben egy húszéves értelmi sérült fiú, akit kisebb szabálysértések miatt zártak be – derül ki az RTL Klub riportjából. 

A sümegi fiatal hiperaktivitással és figyelemzavarral is küzd, a hatósággal olyan komolyságú ügyekben került szembe, mint például a személyi igazolvány otthon felejtése; a riport szerint hatszor bírságolták meg azért, mert nem tudta igazolni magát. A szabálysértésekből több mint egymillió forintos bírság jött össze, amit a fiú nem fizetett ki, ezért amikor tavaly decemberben a fővárosba szökött az ideiglenes gondnokság elől, a rendőrök letartóztatták. A család hetekig nem tudott róla, mi történt vele, a szüleit nagyon megviselték a történtek. 

A fiú levele a szüleinek a börtönből
A fiú levele a szüleinek a börtönből
Fotó: RTL Klub

A fiú végül a Helsinki Bizottság közbenjárásával szabadulhatott a börtönből. A jogvédő csoport az RTL-nek nyilatkozó ügyvédje elmondta, a hazai törvények alapján értelmi sérülteket szabálysértés miatt nem lehetne börtönbe zárni. Ebben az esetben szerinte azért történhetett ez meg mégis, mert a rendszer "arctalan", vagyis a döntést meghozó bíró vagy bírósági titkár feltehetően soha nem találkozott az elítélttel, így az eljárás során nem tűnt fel senkinek, hogy értelmi sérült.

A ki nem fizetett szabálysértési bírságok esetében az a gyakorlat, hogy mielőtt börtönbüntetésre váltanák őket, az érintetteknek küldenek egy levelet, amelyben tájékoztatják őket, hogy kérhetnek tárgyalást. De ha ezt valaki nem veszi át, vagy nem érti (például mert értelmi sérült) és ezért nem reagál rá, akkor automatikusan úgy veszik, mintha nem kért volna tárgyalást, és a bírságot átváltoztatják börtönbüntetésre. A Helsinki Bizottság tapasztalatai szerint a szabálysértések miatt elzártak között sok értelmi sérült és pszichés beteg van, akiknek börtön helyett támogatásra lenne szükségük.