Malvin
11 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Diónagyságú jéggel érkezett meg a zivatar

image1
2020.06.07. 15:46 Módosítva: 2020.06.07. 18:05

Jégesővel ostromolják az országot a zivatarok. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kialakult zivatarcella területén 3-4 centis jégszemek is előfordultak, melyek már komolyabb kárt képesek okozni mind lakott területen, mint mezőgazdasági ültetvényeken, írja az Időkép. A meteorológiai oldal olvasói 1-2 centis jégről számoltak be Tatáról, de apróbb szemű jégesőről az ország számos pontjáról érkeztek jelentések. Az Időkép percről percre közvetíti a zivatar vonulását.

A lassan mozgó cellák felhőszakadást is hoznak, Bajnán 23, Agárdon 26 mm csapadék esett le rövid idő alatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt az egész országra elsőfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra. A zivatar villámlással, szélerősödéssel és jégesővel járhat. Felhőszakadás miatt az ország öt nyugati megyéje kivételével első- és másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Másodfokú Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezeken a helyeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Nyírjákó (Volgabi)
Nyírjákó (Volgabi)
Fotó: Időkép

Hétfőn is marad még a csapadékos idő, az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar, az ország keleti felére felhőszakadás miatt. Békés és Csongrád-Csanád megyében felhőszakadás miatt másodfokú a figyelmeztetés. A legtöbb napsütés az Alföld déli és keleti részén valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 21-29 fok között alakul, a Dunántúl nyugati felén lesz hűvösebb.

(Borítókép: Olvasónk Levelek településről küldött képet jégesőről. / Olvasói fotó / Index)