Ősszel felavathatják a Hableány áldozatainak emlékművét

2020.06.08. 11:49

Már tervezik, és ősszel fel is avathatják Budapesten azt az emlékművet, amit a Hableány-katasztrófa emlékére állít közösen Magyarország és Dél-Korea – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon hétfőn. A korábbi információk szerint a feladatra egy magyar-koreai alkotópárost kértek fel, és május végén már csak az áldozatok családtagjainak jóváhagyására vártak.

Ma reggel telefonon tárgyaltam Kang Kjungvha dél-koreai külügyminiszterrel. Köszönetet mondott Magyarországnak az egy évvel ezelőtti hajótragédia során mutatott szolidaritásért, és az egy éves évfordulón lezajlott megemlékezésekért. Elmondtam neki, hogy zajlik a tragédia helyszínére szánt emlékmű tervezése, melynek felavatására reményeink szerint ősszel sor tud kerülni.

Szijjártó kitért arra, hogy elismerésüket fejezték ki egymásnak a koronavírus elleni védekezésben tett erőfeszítésekért. „A koreai külügyminiszter köszönetet mondott azért, hogy Magyarország lehetővé tette a koreai vállalatoknál dolgozók beutazását Magyarországra, én pedig köszönetet mondtam a koreai vállalatok magyarországi beruházásáért" - írta többek között Szijjártó Péter.

A Hableány nevű sétahajó 2019. május 29-én este felborult és másodpercek alatt elsüllyedt, miután a Margit hídnál összeütközött a Viking Sigyn nevű szállodahajóval. A balesetben a magyar matróz és kapitány, valamint huszonöt dél-koreai állampolgár meghalt, egy embert pedig még a mai napig is keresnek a hatóságok.

A tragédiától a mai napig: a Hableány katasztrófája két percben