Tállai Karácsonyt hibáztatja, amiért szerinte elherdálta a Lánchídra szánt pénzt

2020.06.08. 12:01

A számok cáfolják Karácsony Gergely főpolgármestert, aki „azért siránkozik, mert elherdálta a hídfelújítás fedezetét” – nyilatkozta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Szó sincs kormányzati megszorításról, a főváros anyagi ellehetetlenítéséről, Budapest jövőre tízmilliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat, mint idén

– jelentette ki az államtitkár.

A 2021-es költségvetés 857 milliárd forint önkormányzati támogatást tartalmaz, ami 118 milliárd forinttal, azaz 16 százalékkal több az ideinél. Továbbá a gazdaságvédelmi akcióterv részeként számos beruházás és munkahelyteremtő fejlesztés indul jövőre, a gazdasági növekedés pedig várhatóan öt százalék lesz, ami jelentősen növelheti a települések iparűzésiadó-bevételét is – nyilatkozta Tállai András.

A kormány ezenfelül jövőre is támogatja az önkormányzati beruházásokat a Modern városok és a Magyar falu programmal, és ­uniós támogatásokra is lehet számítani, mindezek összértéke megközelíti a négyszázmilliárd forintot – mondta.

Tállai szerint ugyanakkor a járvány elleni védekezés költségeiből mindenkinek ki kell vennie a részét, erről szól az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulása, ami azonban „nem kormányzati elvonás, hanem országos együttműködés, amelynek keretében gazdagabb települések fizetnek a szegényebbeknek”. Ebben azonban a főváros politikai vezetői, élükön Karácsony Gergellyel, Tállai szerint nem akarnak részt venni, számukra a szolidaritás nem jelent semmit. Az államtitkár szerint nem igaz, hogy a fővárosnak kevesebb pénzből kell gazdálkodnia jövőre.

Valójában tízmilliárd forinttal több marad Budapestnél. Bár szolidaritási hozzájárulás címén a fővárosi önkormányzatnak 21 milliárd forinttal többet kell fizetnie a szegényebb önkormányzatok megsegítésére, Budapest nagyjából 25 milliárd forinttal több helyi iparűzésiadó-bevételre számíthat jövőre, miközben az állami támogatása is hétmilliárd forinttal emelkedik – mondta. Tállai szerint „egy alkalmas városvezető nem herdálta volna el a Lánchíd felújítására félretett pénzt”.