A veszélyhelyzet megszűnése után utazhatnak majd külföldre az egészségügyben dolgozók

2020.06.11. 11:39

Ma is megtartotta szokásos szeánszát az operatív törzs, ahol a friss adatok elsorolása mellett válaszoltak néhány kérdésre is. Müller Cecília elmondta, hogy a KSH friss adataiból az látszik, hogy az év első négy hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest 6,4 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás, a csökkenést pedig az influenza kisebb aktivitásának tudják be a szakemberek.

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy számítások szerint Európában körülbelül 3 millió ember életét sikerült megmenteni a járvány miatt bevezetett korlátozó, védekező intézkedésekkel. Majd a kérdésekre válaszolva megtudtuk:

  • A június 15-én nyitó könyvtárakban a könyveket nem kell fertőtleníteni, a fenntartóknak a szokásos nyitás előtti takarításokat kell elvégezniük. A távolságtartás természetesen javasolt, és „a portalanítás az egy alapvető dolog” - mondta a tisztifőorvos.
  • Szintén a tisztifőorvos elmondta, nincs igazából olyan számarány, amit nézve kijelenthető, hogy a járvány megszűnt. Sőt, a klasszikus járványtanban két összefüggő esetet is járványnak tekintünk. Jelenleg is vannak „pici mozgások”, napi 10 körüli esetszám, a kórházakban is ápolnak vírusos betegeket, a vírus még itt van köztünk.
  • Az idősklubok látogathatók, megkezdhetik a működésüket, a védőtávolság betartása természetesen javasolt, illetve Müller Cecília azt kérte, a fenntartók tegyenek ki kézfertőtlenítőket. És természetesen csak egészséges emberek látogassák azokat.
  • A kórházparancsnokok várhatóan a veszélyhelyzet megszűnése után is maradnak, a készletek felhasználását továbbra is ellenőrzik például.
  • Az egészségügyben dolgozók a hatályos kormányrendelet szerint csak minisztertől kapott külön engedéllyel hagyhatják el az országot (katonákkal, rendvédelmi dolgozókkal egyetemben), várhatóan a veszélyhelyzet megszűnése után ezt a korlátozást feloldják majd.