Románia újra karantén nélkül látogatható

2020.06.15. 16:27 Módosítva: 2020.06.15. 17:27
Nem volt egyértelmű a szabályozás, de a román határrendőrség most egyértelműsítette.

Továbbra is korlátozás nélkül léphet be Románia területére az Európai Unió valamennyi állampolgára, azoknak pedig, akik olyan európai országokból érkeznek – köztük Magyarországról –, ahol az utóbbi időben alacsony volt az újonnan észlelt koronavírus-fertőzések aránya, hétfőtől nem kell már kéthetes otthoni vagy hatósági elkülönítőbe vonulniuk – tisztázta az MTI érdeklődésére Alexandra Gavan, a román határrendőrség szóvivője.

A március közepén meghirdetett rendkívüli állapot idején bevezetett, majd a veszélyhelyzetről szóló, május 18-án elfogadott 394-es számú kormányhatározat által megerősített, és továbbra is érvényben lévő beutazási korlátozást Románia azokra az utasokra alkalmazza, akik nem az Európai Gazdagsági Közösség vagy Svájc állampolgárai.

A jogszabályok szövegében az szerepel, hogy a rendkívüli állapot, illetve veszélyhelyzet idején – néhány kivételtől eltekintve – nem léphetnek be Romániába „idegenek”.

Ez alatt azonban nem általában a külföldi állampolgárokat értik, hanem a „harmadik országok állampolgárait”, ahogyan ezt a fogalmat az európai uniós csatlakozás előtt kiadott idegenrendészeti törvény meghatározta – közölte a szóvivő.

Hozzátette: eddig sem volt tilos az uniós állampolgárok belépése Romániába, és a harmadik országok állampolgárai közül is beengedték az ingázókat, átutazókat, törvényhozókat, diplomatákat, rezidenseket és családtagjaikat.

Alexandra Gavan szerint annyi változik hétfőtől kezdődően, hogy aki a járványügyi operatív törzs által meghatározott 17 országból – Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Ciprusról, Horvátországból, Svájcból, Németországból, Görögországból, Izlandról, Lettországból, Liechtensteinből, Litvániából, Máltáról, Norvégiából, Szlovákiából, Szlovéniából vagy Magyarországról – érkezik Romániába, annak már nem kell kéthetes elkülönítőben megvárnia a koronavírus-betegség lappangási idejének leteltét.

A járványügyi operatív törzs szombaton közzétett döntése értelmében a közegészségügyi hatóság ezentúl hétfőnként frissíti a listát, amelyekre azok az országok kerülnek fel, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet.

További koronavírusos hírek röviden:

Mégis meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában

Csak 15 napra hajlandó jóváhagyni a koronavírus-járvány miatt elrendelt, június 16-án lejáró veszélyhelyzet meghosszabbítását Romániában a legnagyobb frakcióval rendelkező, szövetségesei révén parlamenti többséggel rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt. A PSD múlt héten még egyáltalán nem akarta a szükséges parlamenti felhatalmazást megszavazni, miután azonban az utóbbi napokban többször is kétszáz, sőt háromszáz fölé emelkedett - azaz a korábbi kétheti átlag csaknem duplájára nőtt - a naponta diagnosztizált új esetek száma, az ellenzéki párt most arról határozott, hogy megszavazza, de feltételekhez köti a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ezért Romániából Magyarországra egyelőre nem lehet korlátozás nélkül bejönni.

Olaszországban huszonhatra csökkent a napi halálesetek száma

Olaszországban 26 beteg veszítette életét az utóbbi egy napban koronavírus-fertőzés miatt, ez a legalacsonyabb szám március 2. óta a polgári védelmi hatóság hétfő esti adatai szerint. A szakértők reményei szerint a halálozások száma már a héten lenullázódhat. A járványban és szövődményeiben 34 371 beteg halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 26 ezer alá csökkent, a gyógyultaké pedig 177 ezer fölé emelkedett. Olaszországban hétfőtől megkezdődött a korlátozások oldásának úgynevezett harmadik fázisa. Huszonöt olaszországi repülőtér nyitott újra: a Malpensa milánói reptér forgalma elérte a tízezer utast. Az olasz idegenforgalom reményei szerint mintegy 25 millió külföldi turista érkezhet a nyári időszakban, köztük több mint hét millió német.

Ciprus másfélórás gyorsteszttel csábítja a külföldi turistákat

Ciprus olyan koronavírus-gyorsteszttel próbál külföldi turistákat nyaralásra csábítani, amely már másfél óra elteltével megadja az eredményt. A ciprusi kormány hétfői közlése szerint napokon belül megkezdik a repülőtereken a gyorstesztelést. Jelenleg annak, aki Ciprusra érkezik, azonnal testnedvmintát kell adnia teszteléshez és karanténszállodába kell vonulnia legalább egy napra, míg kiderül, fertőzött-e vagy sem. A gyorsteszt eredményét viszont megvárhatja a repülőtéren. A ciprusi egészségügyi minisztérium hétfői közlése szerint az utóbbi két hétben minimális volt az új fertőzések száma, és valamivel ezer alatt van az összes bizonyított eset a bő egymillió lakosú szigetországban.