Gyurcsány Ferenc: Nagy Imre az előző század legbátrabb, legbecsületesebb hazafiainak egyike

2020.06.16. 10:58

Amikor hite szembekerült a valósággal, a nemzet érdekeivel, akkor nem a valóságot hajlította, hanem önmagát. Nem beletört, hanem eltörték. Azok, akiknek az eszme, a hatalom volt a minden, akik ezért, ha kellett mások életét áldozták, öltek. Őt is. Nagy Imre az előző század legbátrabb, legbecsületesebb hazafiainak egyike lett. Az erkölcstelenség poklából a tisztaság magasságába emelte önmagát. Ha csak töredékét értenék a maiak, dicsőbb hely lenne a haza

– írta Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc, a DK politikusa Nagy Imre egykori miniszterelnök kivégzésének 62. évfordulóján.

 Az MSZP egy Facebook-live-ban emlékezett meg Nagy Imréről. Hiller István a volt kormányfő 1958-as kivégzésének és 1989-es újratemetésének évfordulóján közölte, a magyar baloldal 1956, Nagy Imre és politikájának szellemi örököse, más korban és más módon védi a magyar szabadságot.

A magyar baloldal nem mond le egy új magyar köztársaság megteremtéséről, amelyben mindenki szorgalma és tehetsége szerint tud boldogulni, ahol érdemes élni, ahova érdemes visszatérni – tette hozzá az ellenzéki politikus az MSZP-frakció tagjaival a Parlamentben, Nagy Imre volt dolgozószobájában tartott megemlékezésen.

Hangsúlyozta, az MSZP őrzi Nagy Imre emlékét, aki mártírhalált halt az ország miniszterelnökeként, a forradalom politikai vezetőjeként, nem hagyják és tiltakoznak szerepének relativizálása ellen, írja az MTI.