Határátlépés: változik, hogy kik léphetnek be Magyarországra

2020.06.18. 10:31

Szerda éjféltől az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarország területére – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Ezzel párhuzamosan - Szijjártó bejelentése szerint - a magyar állampolgárok mentesülnek a karanténba vonulás kötelezettsége alól, ha az Európai Unió tagállamaiból, Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Izlandról térnek haza. Ugyanezek vonatkoznak a beutazó magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjára. 

Összegezve: az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarország területére és mentesülnek a karanténba vonulás kötelezettsége alól. A korlátozásmentes beutazás valamennyi EGT (Európai Gazdasági Térség) tagállam állampolgárára vagy az onnan érkező magyar állampolgárokra vonatkozik.

Ukrajnára pedig az vonatkozik a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint, hogy az onnan érkezők „legfeljebb 24 óra időtartamra az  államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belül beléphetnek”.

Külön engedéllyel is be lehet jönni, de akkor számítsunk két hét karanténra

Arra is lehetőség van, hogy azok a nem magyar állampolgárok, akik nem utazhatnának be, külön kérelemmel forduljanak a hatósághoz, hogy beengedjék őket. Annyi a dolguk ekkor, hogy a tervezett belépés helye szerint illetékes helyi rendőri szerv, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén a  BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitánysághoz forduljanak, ezek a szervek a kérelemre felmentést adhatnak.

Az alábbi esetekben adhatnak felmentést ezek a szervek:

  • ha valamilyen bírósági vagy hatósági eljárás miatt utazik be valaki;
  • olyan üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés miatt, amelyek indokoltságát központi kormányzati igazgatási szerv, önálló szabályozó szerv vagy autonóm államigazgatási szerv meghívólevelével igazolja;
  • az egészségügyi intézmény beutalójával vagy más megfelelő igazolással egészségügyi ellátás igénybe vétele miatt;
  • a hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, ha ezt az oktatási intézmény által kiállított igazolás tanúsítja,
  • a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás miatt, amelynek célja a  fuvarfeladat kiindulópontjára (munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás vagy az  ilyen munkavégzést követően személyforgalomban történő hazatérés, ha ezt a  munkáltató által kiállított igazolás tanúsítja,
  • a családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
  • ha hozzátartozó gondozása, ápolása miatt utazik be,
  • ha kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen venne részt
  • vagy ha a beutazás egyéb méltányolható ok miatt történik.

Fontos még tudni azt is, hogy az így, tehát engedélyezett kérelemmel beutazó a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át, ezt köteles eltűrni. Akinél az egészségügyi vizsgálat koronavírus gyanúját állapítja meg, az nem léptethető be Magyarország területére. Aki az egészségügyi vizsgálat során nem lesz gyanús, azt 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerül. A kijelölt karanténban elhelyezett személyeket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi.