Tüdőgyulladásban halt meg Bálint gazda

2020.06.23. 08:32

A vasárnap meghalt Bálint György özvegye, Récsey Antónia a Blikknek azt nyilatkozta, hogy a múlt héten utaztak Siófokra, a nyaralójukba, de ahogy odaértek, a férje rosszullett.

Azonnal a helyi kórházba vittük, néhány nap után pedig másik intézménybe szállították. Reméltük, a héten már hazajöhet, a vitalizáló kezelés, a gyógyszerek segítenek, de sajnos nem így lett, tüdőgyulladást kapott. A család még el tudott búcsúzni tőle, majd csendesen elaludt.

Bálint Györgyöt saját halottjának tekinti a XVI. kerületi önkormányzat, olvasható a kerület közleményében.

Mint írják,

egy gyümölcsös kert őrzi a mindenki által csak Bálint gazdaként emlegetett Bálint György emlékét a főváros XVI. kerületében. A Kárpát-medence haszonállatait és a tradicionális kisgazdaságokat bemutató Kertvárosi Tanyaudvar területén Bálint gazda útmutatásai szerint tavaly alakítottunk ki egy gyümölcsöskertet, melynek fáit ő maga metszette meg először az általa kifejlesztett karcsú orsó-forma elnevezésű metszési módszerrel. A kertet Bálint György 100. születésnapjára elkereszteltük Bálint Gazda Gyümölcsösének.

A kerület független képviselője Vajda Zoltán a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a szerdai képviselőtestületi ülésre benyújtott egy előterjesztést, ami arra tesz javaslatot, hogy a piacot nevezzék át Sashalmi Bálint gazda piac és közösségi térnek, a vasárnap elhunyt Bálint György emlékére. Vajda úgy véli,

Bálint György hosszú élete a közösségért végzett tevékenységén túl a gazdálkodásról, a kertészkedésről, a tudás átadásáról is szólt. Többet ér minden szobornál, ha egy sokak által látogatott épület őrizheti meg nevét.

Mint ismert, nagy botrányt kavart 2019-ben, hogy a kerület fideszes többsége leszavazta Bálint gazda kerületi díszpolgárrá választását. A kerület idén februárban végül valóban díszpolgárává választotta Bálint Györgyöt.

Frissítés: A Főpolgármesteri Hivatal közleményt adott ki, miszerint a Főváros saját halottjának tekinti Bálinti Györgyöt, Budapest díszpolgárát.

Az Index négy éve forgatott videót Bálint gazdával:

Olyan vagyok, mint a barackfám: tele sebesülésekkel, de még mindig terem