Minden harmadik koronavírusos kórházi fertőzött volt Budapesten

2020.06.24. 22:03 Módosítva: 2020.06.24. 22:51

Szerdán kérdéseket küldtünk a Főpolgármesteri Hivatalnak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, amelyekre a hivatal válaszolt. 

Szerettük volna megtudni, hogy pontosan milyen arányban voltak kórházi fertőzöttek. A Főpolgármesteri Hivatal válaszában csatolta Müller Cecília tisztifőorvos május 28-án kelt válaszát, amiből az derül ki, hogy addig 1818 főnél igazoltak PCR-vizsgálattal Covid-19-fertőzést. A budapesti egészségügyi intézményekben 639 főnél mutatták ki a fertőzést, amiből az következik, hogy minden harmadik fertőzött kórházi fertőzött volt. Ez alátámasztja azt a gyanút, hogy az idősotthonokba is a kórházi ellátásban részesülő gondozottakkal került be a koronavírus.

6 esetben otthonlakó negatív teszttel került kórházba, majd ott kapta el a fertőzést. Közülük négyen haltak meg. 

Megkérdeztük azt is, hogy hoznak-e bármilyen új szabályt az idősotthonban gondozottak kórházba szállítására vonatkozóan, felkészülve egy esetleges újabb járványhullámra. 

A Főpolgármesteri Hivatal szerint a negatív teszt a visszakerülés előtt – éppen egy második hullámra való készülés miatt – feltétel lesz, mert ezzel lehet az egészséges bentlakókat a leghatékonyabban óvni a fertőzéstől. Jelenleg a látogatásra is szigorú szabályok vonatkoznak. 

Csak idősávokban, az udvaron egy erre kialakított mobil fogadóban, átlátszó fallal, távolságtartással és egy földszinti helyiségben kialakított fogadótérben lehet hasonló módon látogatni. Egyszerre egy gondozottat egy rokon látogathat, a lakók ruháit fertőtlenítő permetezéssel fertőtlenítik minden látogatás után, mielőtt visszatérnek a szobájukba. A látogatók testhőjét is ellenőrzik a látogatások előtt és dokumentálják az intézményben dolgozók. Csomagot lehet vinni, küldeni, de csak fertőtlenítés után kerülhet a lakókhoz.

A főpolgármester utasítására általános felmérés kezdődött az idősotthonokban az intézményvezetők kérései, valamint tapasztalatai alapján. Szakmai felméréssel, szakértők bevonásával készül egy átfogó anyag, amely intézményre lebontva veszi számba a teendőket. Erről a következő hetekben tárgyal a főpolgármesteri kabinet. A főpolgármester emellett már nyilvánosan is kezdeményezte, hogy az idősotthonok fenntartói – állam, önkormányzatok, egyházak, magánintézmények – közösen vonják le a járvány tapasztalatait, határozzák meg a szükséges változtatásokat

– írta a levélben a Főpolgármesteri Hivatal.