16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Szerbia 2
Svájc 2
974 Stadion G csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Kamerun 0
Brazília 0

Kora délelőtt óta viharok tomboltak Borsodban, kiöntött a Szinva patak Miskolcon

2020.06.26. 12:46 Módosítva: 2020.06.26. 19:22

Borsod megye északnyugati részén szinte egy helyben tombolt a zivatar péntek kora délelőttől szinte estig, emiatt volt, ahol villámárvíz alakult, több helyen viharkárokról számoltak be a környéken, Miskolcon pedig kiöntött a Szinva-patak  – közölte az Időkép.hu

A reggeli órák elszórt zivatarjai után Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén fél 10 körül alakult ki egy zivatar, ami azóta is szinte ugyanazon a területen tombol.

A Bükk északi lábánál kialakult cella észak-északkelet felé mozog, de a Bükk lábánál folyamatos az utánpótlás – írja az Időkép. 

Egy helyszínen lévő olvasónk azt írja, náluk már áram sincs, és az egész kertjükben áll a víz. „Nagyon durva eső volt, volt háromszor jégeső, dörgés, szélvihar, és úgy néz ki, jön még” – számolt be egy Kazincbarcika közeli faluból.  

Villámárvíz

Délután fél 3-kor számolt be az Időkép arról, hogy a tartós felhőszakadás következtében villámárvíz alakult ki Felsőkelecsényben. A vízelvezető árkok megteltek, helyenként az úton folyt a sáros víz, amire néhol hordalékot is lerakott.

Kiöntött a Szinva patak

Fél hatkor az Időkép arról számolt be, hogy a heves esőzések miatt Miskolcon megtelt a Szinva patak medre, és kiöntött. 

szinva1
Fotó: Időkép.hu

Azt írják, a környező települések szintén úsznak a nagy mennyiségű csapadéktól, a csatornák nem bírják elvezetni az esővizet.

Mezőkövesd: "katasztrofális árvíz"

Egyik olvasónk Mezőkövesdről küldött videókat arról, hogy mennyire elöntötte a várost a víz. Azt írta, több mint 100 mm eső esett le fél óra alatt, úszik a város. A belvárosban volt, ahol egy méter magasan állt a víz. 

De miért?

A jelenség hátterében az Időkép szakértői szerint az áll, hogy délkelet felől a talajhoz közeli rétegekben meleg, nedvesebb légtömeg áramlik a Sajó völgyébe, majd ott a domborzat hatására ez a nedves légtömeg emelkedésre kényszerül, így kialakul a zivatarfelhő, ami a magasabb rétegekben uralkodó délnyugatias áramlás hatására észak-északkelet felé mozdul el.

A cella északi része egy idő után elgyengül, mivel a benne lévő nedvesség nagy része kihullik, viszont a cella déli része folyamatosan újjá tud születni az alacsonyabb rétegekben délkelet felől folyamatosan beáramló meleg, nedves légtömegek hatására, amik nagyjából mindig ugyanott kényszerülnek a felemelkedésre. Emiatt kis területen nagy mennyiségű csapadék tud lehullani,

így a térségben megnő a villámárvízek kialakulásának a veszélye.

Kidőlt fák, ingatlanokba befolyt víz

A tűzoltóknak bőven adott munkát az erős széllel kísért zivatar az ország északkeleti részén, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és valamivel kisebb mértékben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Csobádnál a 3-as főútra, Vizsoly közelében a Vilmány felé vezető útra dőlt fa, a 41-es főút Rohod és Apagy közötti szakaszán pedig letört ágak estek az úttestre - közölte a katasztrófavédelem péntek kora este. 

Miskolcon is jó néhány riasztást kaptak hasonló káresetek miatt a város hivatásos tűzoltói. Gyulaházán, a Munkás utcában egy lakóház tetőszerkezetét bontotta meg a szél. Több helyen, így például Miskolcon, Mezőkövesden, Bodroghalmon, Encsen, Nyírteleken és Szabolcsbákán kertekbe, lakóházakba, pincékbe és más helyiségekbe befolyt víz eltávolításához is kérték a tűzoltók segítségét, 37-es főúton.

Sátoraljaújhely belterületén pedig a hirtelen lehullott eső miatt elöntött a víz egy vasúti aluljárót, ott elterelik a forgalmat.  • Hírek
  • Hírek