Újbuda polgármestere összekeverte Mengelét és Mandelát

2020.06.29. 12:36 Módosítva: 2020.06.29. 14:12

László Imre, a XI. kerület polgármestere az Adolf Hitlerről kifejtett gondolatai után újabb kínos bakiba futott bele, közölte a Hír TV

A DK-s politikus a Heti TV reggeli műsorában zavarodott bele mondandójába, amikor azt magyarázta a műsorvezetőnek, hogy miről szólt a vita a képviselő-testületben egy közterület átnevezése ügyében.

A polgármester a műsorban tévesen azt magyarázta, hogy az előterjesztés szerint Josef Mengeléről, tehát az auschwitzi haláltábor kegyetlen orvosáról akartak volna elnevezni egy parkot a XI. kerületben. Amikor a műsorvezető visszakérdezett, hogy tényleg a náci háborús bűnösről van-e szó, László rögtön helyesbített, hogy természetesen nem Josef Mengelére, hanem Nelson Mandelára gondolt.  

A politikus azzal magyarázta tévesztését, hogy a műsorvezető, Breuer Péter az adás korábbi részében megemlítette Mengele nevét. A teljes adás itt nézhető meg.

László Imre nemrég magyarázkodásra kényszerült, miután a főváros kezdeményezésére a XI. kerületben Nelson Mandeláról akarnak elnevezni egy parkot.  A vitában László Imre elég szerencsétlen párhuzamot hozott arra, hogy minden történelmi személyiség munkásságát csak egészben lehet nézni.

A polgármester az ülésen azt mondta:  a harmincas évek végén (1939. január 2-án) a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. László Imre azt mondta: Hitler addigi munkássága alapján megérdemelte ezt, 

mert az a munkája, amit addig kifejetett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele.

László Imre az eset után közleményben kért elnézést mindenkitől. Azt írta: senki nem gondolhatja komolyan, hogy Adolf Hitlert mentegette. Ő maga is zsidó családból származik, és több családtagja Auschwitzban halt meg.

Ebben az ügyben ugyanakkor akaratomon kívül nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésemmel ellentétesen fogalmaztam, azt gondolom, ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata. Ezért mindenkitől bocsánatot kérek! Természetesen polgármesterként, újbudaiként, baloldaliként és demokrataként hiszek az emberek egyenjogúságában és az emberi méltóság egyetemességében, és elutasítok mindent, ami ezzel ellentétes.

A Mandela park elnevezést a Fidesz és a Jobbik is támadta. A  Mi Hazánk Mozgalom politikusa, Novák Előd szerint Mandela fehérgyűlölő kommunista terrorista volt, a benyújtott javaslatot rasszista provokációnak nevezte. A fideszes Junghausz Rajmund körbeküldött egy papírköteget Mandela terrorcselekményeiről, és arról beszélt, hogy Mandela fegyverrel akarta volna véghezvinni marxista céljait. 

A 2013-ban elhunyt Nelson Mandela a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke volt 1994 és 1999 között. Korábban apartheidellenes aktivista volt. Tevékenysége miatt 27 évet börtönben töltött. 1990-ben Frederik Willem de Klerk elnök utasítására szabadon bocsátották.  Az apartheidrendszer tárgyalásos felszámolásáért 1993-ban Frederik Willem de Klerk és Nelson Mandela megosztva Nobel-békedíjat kapott.

A XI. kerületi képviselő-testület egyelőre elvetette a Mandela park ötletét.