Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

A siófoki polgármester reméli, hogy az állam lép a viharjelzés érdekében

2020.06.29. 11:24

Az elmúlt években többször is próbálta megakadályozni a város, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki viharjelző obszervatóriumának szomszédságába egy magas épület kerülhessen, ugyanakkor az építkezéshez mégis hozzá kellett járulniuk, mert „bizonyos építésjogi, településképi szempontból megfelelt az eljárásoknak" – mondta a Siófoki Híreknek dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester.

Az obszervatórium mellett található telken egy ötszintes társasház épülhet majd, miután a Somogy Megyei Kormányhivatal jogi képviselője megadta az engedélyt. Mindezt azok után, hogy a balatoni főmeteorológus korábban azt mondta:  a telek beépítése veszélybe sodorhatja a balatoni viharjelzés pontosságát. A döntés a Népszava szerint komoly felháborodást váltott ki, a Nők a Balatonért Egyesület az OMSZ főhatóságának számító agrárminiszterhez fordult, hogy jogi úton lépjen fel az engedély ellen.

Nem gondolom, hogy a 21. században bárhol a világon megengednék, hogy egy meteorológiai obszervatórium közvetlen szomszédságába és közelébe magas épületet építsenek. Siófok reménykedik abban, hogy az obszervatórium ügyében az állam beavatkozik a balatoni turizmus és az emberek biztonsága érdekében. A megoldás, ami leginkább egy állami kisajátítás lehetne, túlmutat az önkormányzat lehetőségein, és nem is egy település feladata kell legyen. [...] Siófok önmaga nem tud érvényt szerezni a magasabb rendű szempontoknak, nincs több száz millió forintja egy kártérítésre perre, vagy a megoldást jelentő kártalanításra

– fogalmazott a lapnak a polgármester, és hozzátette, az, hogy hozzájárultak az építkezéshez, nem jelent egyet azzal, hogy támogatnák is azt.

Aszódi Attila atomfizikus, a Budapesti Műszaki Egyetem egyik vezető professzorától is idéz a lap. „Ha beépítik a siófoki meteorológiai obszervatórium szomszédságát, azzal megváltoztatják az ottani jellemző levegőáramlási viszonyokat, megnő az előrejelzési számításokban felhasznált mérések bizonytalansága, ezért a viharjelzés számára használt légköri modellek előrejelzési pontossága és megbízhatósága lecsökken. Kisebb megbízhatósággal, kisebb beválási jósággal fogjuk megkapni a modellfuttatások eredményeit: több olyan eset lesz, amikor feleslegesen küldik ki a strandolókat a vízből, mert az előre jelzett vihar valójában nem fog megérkezni a partra, ugyanakkor több olyan eset is lesz, amikor a vihar hamarabb csap le, mint ahogy azt az előrejelzés mutatta.” Aszódi, írják, éveken át kormánymegbízottként dolgozott Paks 2 előkészítésén. 

A nem túl nagy, ellenben part menti telket a Menza éttermet is beindító ifj. Vidák László vette meg 2004-ben, majd szűk évtized múltán akart rá családi házat építeni, ám építésiengedély-kérelmét a siófoki építési hatóság elutasította. Végül aztán mégiscsak lett építési engedély, ám nem családi házra: az Azúr Szórakoztatóközpont Kft. jegyzi annak az ötszintes társasháznak a tervét, amire megadták az engedélyt.

Adatok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a beépítendő telek az elmúlt években meteorológiai tevékenység helyett inkább a strandolási célokat szolgált és tartunk attól, hogy az ügy körüli hercehurca mögött nem szakmai érvek, hanem inkább ilyen szempontok húzódhatnak 

– fogalmazott a Hírbalaton.hu-nak Molnár György a beruházó cég képviseletében, a viharjelző obszervatórium melletti telek egyik tulajdonosaként.  • Vennék
  • Hírek