Adalbert
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Zivatar, felhőszakadás, széllökés és hőség miatt is figyelmeztetést adtak ki hétfőre

2020.06.29. 08:18

Ritkán ad ki négyféle figyelmeztetést egy napra az Országos Meteorológiai Szolgálat, de hétfőn ez is megtörtént:

  • Zivatar miatt szinte az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki, a kivételt két megye, Baranya és Csongrád-Csanád képviseli, ahol csak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Mint írják, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.
2020-06-29 08 26 46-Veszélyjelzés - IDŐJÁRÁS - met.hu.png
Fotó: met.hu
  • Felhőszakadás miatt az ország északi felére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.
  • Hőség miatt az ország déli felére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű.
  • Széllökés miatt pedig főként a nyugati országrészben van szintén elsőfokú figyelmeztetés. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát.

Frissítés 14:30-kor: Az OMSZ frissítette figyelmeztetését, eszerint zivatar miatt már az egész országban másodfokú a figyelmeztetés. Felhőszakadás miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Széllökés miatt már csak négy északnyugati megyében van elsőfokú figyelmeztetés. A hőség miatt kiadott figyelmeztetés nem változott.

Mint napi előrejelzésükben írják, a késő délelőtti óráktól az Alföldön, északkeleten és Észak-Dunántúlon már kialakulhatnak zivatarok, néhol heves zivatar is. Délutántól északnyugat felől egy zivataros hidegfront érkezik, melynek közelében várhatóan több helyen is kialakul 70-100 km/órás széllökés, helyenként felhőszakadás, nagy méretű jég. Orkán erejű (~120 km/óra) szélrohamok esélyével kiemelten a Dunántúl középső tájain számolhatunk. A csapadékmennyiség helyenként (jobb eséllyel nyugaton, Észak-Magyarországon, Alföld északi részén) rövid idő alatt elérheti a 20-40 mm-t. A front késő délután, este eléri a Duna vonalát, majd továbbhaladva késő estétől hagyja el a keleti, délkeleti országrészt, miközben a front mögött csillapodik a szél, megszűnik a csapadék. Napközben 25–36 fok várható.

Kedden napközben nagyrészt napos időre számíthatunk a délnyugati megyékben több, másutt kevés gomolyfelhővel, már legfeljebb csak elvétve lehet csapadék. Az északnyugati szél az ország északkeleti felében gyakran lesz élénk, időnként erős, a nap második felében mérséklődik a légáramlás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25–30 fok között várható.