Akár ezer idős fát is kivághatnak az Óbudai-szigeten egy árvízvédelmi beruházás miatt

D MGM20110812007
2020.06.30. 13:12

A Népszava szúrta ki a Pest Megyei Kormányhivatal hirdetményei között azt a klímakockázati elemzést, amely szerint tömeges fakivágással járhat az óbudai Hajógyári-sziget árvízvédelmi beruházása. Az Index is megtalálta a hirdetményt és az ahhoz kapcsolódó dokumentációkat, és valóban, az elemzés azzal számol, hogy összességében a tervezett beavatkozás miatt körülbelül 42 tonnával csökkenne a szén-dioxid-megkötés, ami abból adódik, hogy a legrosszabb esetet feltételezve 

az árvízvédelmi terv kivitelezéshez 950-1000 darab idős fát is ki kellene vágni.

Ez azt jelenti, hogy a szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése.

Miről is van szó? 

Arról, hogy az Óbudai-szigetet – amely a Sziget Fesztiválnak is otthont ad – már régóta be akarják építeni. Igen ám, de a Duna ezt rendre megakadályozza, hiszen ha nagyon megemelkedik a vízszint, akkor könnyen elárasztja a víz a szigetet, azaz árvíz lesz, ami a beépítési ötleteknek nem igazán kedvez. A kormány tervei szerint a szigeten lenne például a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Sportakadémia, ami igen jó aduász lehet egy olimpiai megrendezésénél.

A kormány éppen ezért úgy döntött, hogy kiépíti a sziget árvízvédelmi rendszerét, erre 628 millió forintot biztosított is. A Népszava azt írta, hogy a projekt előkészítését az Országos Vízügyi Főigazgatóság kapta feladatul, amely a nyíregyházi Viziterv Environ Kft.-t bízta meg a tervezéssel. Az engedélyek beszerzésére szeptember 30-ig kaptak határidőt, augusztusban viszont tartanak még egy közmeghallgatást az ügyben a Békásmegyeri Közösségi Házban. A környezeti hatásvizsgálatot a Pest Megyei Kormányhivatal végzi.

Az árvízvédelmi rendszer része lenne, hogy a sziget északi részén földgát épülne mobilelem fogadására alkalmas résfallal. A déli területen, az Árpád hídhoz közelebbi részen a Hadrianus palota, a meglévő épületek és a tervezett kajak-kenu központ körül parapetfalas védművet, mobilgátat húznának fel. Az északi és a déli terület közé szintén kerülne egy földgát. A sportakadémia és környezetének területét pedig teljes egészében feltöltenék földdel a mértékadó árvízszintig.

A tanulmány szerint a beruházás következtében a Megyeri híd és az Óbudai-sziget között 7-9 cm árvízi vízszintnövekedés lesz, ezenkívül medermorfológiai és hídpillér-állékonysági problémákhoz vezethet.

Az elemzésben azt írják, hogy mivel a beruházás miatt csökken a zöldterület, tiltakozásokra is számítani kell. „Polgári összefogásra, tiltakozásra; a helyi környezetvédelmi aktivisták projekt elleni fellépésére lehet számítani” – írták a tanulmány szerzői.

Azzal a tanulmány készítői is számolnak, hogy igen magasak a beruházás környezetvédelmi kockázatai. A természetes élővilág fajainak visszaszorulására, inváziós fajok terjedésére és új inváziós fajok (például kártevő rovarok és gyomok) megjelenésének is igen nagy a kockázata. Az élőhelyek szárazabbá válnak, az ökoszisztéma károsodhat.

Frissítés 

Gulyás: Ha az árvízvédelemhez fát kell vágni, akkor fát kell vágni

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, tekintettel arra, hogy a kérdések több olyan szakterületet együttesen érintenek, melyek túlmutatnak az OVF kompetenciáján, a Kormányzati Tájékoztatási Központhoz irányította az érdeklődő újságírókat. A sajtóban megjelent cikkeket a főigazgatóság nem kívánta kommentálni.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón azt mondta: ha a terület árvízvédelméhez fákat kell kivágni, akkor azt meg lehet tenni. 

(Borítókép: A budapesti Hajógyári-sziget látképe észak felől a Sziget Fesztivál ideje alatt 2011-ben. Fotó: Magócsi Márton / MTI)