Összevissza indul újra a fizetős parkolás

D MTZ20180102006
2020.06.30. 14:18 Módosítva: 2020.06.30. 15:12
Nagy bizonytalanságot okozott az önkormányzatoknál az a jogszabály, ami visszaállítja a fizetős parkolást. A szöveg szerint ugyanis 2020. július 1-jéig nem kell várakozási díjat fizetni, ez pedig jelentheti azon a napon a 0 órát és a 24 órát is. Ezért lesz olyan önkormányzat, ahol már 1-jén újra fizetős a parkolás, és olyan is, ahol csak 2-án.

Mi is elsejével akartuk indítani a fizetős parkolást Zuglóban, és több baloldali kerület is, de mivel kétféleképpen is értelmezhető a jogszabály, úgy döntöttünk: a 2-i indulás a biztos

– mondta lapunknak Horváth Csaba, Zugló polgármestere. Hozzátette, nem akartak abba a helyzetbe kerülni, hogy a kormány utólag azt mondja, hogy jogtalanul szedtek pénzt elsején. Horváth Csaba tudomása szerint a kerületek zöme így döntött.

Ezt megerősítette Kiss László óbudai polgármester is, aki elmondta, hogy a bizonytalan jogértelmezés (más érthető nyelvtanilag, más jogilag) miatt a kerületben is 2-án indul a fizetős parkolás. 

A fővárosi önkormányzat is 2-ától szedi csak a parkolási díjat, tájékoztatott a sajtóosztály.

A fideszes vezetésű XII. kerületben azonban úgy döntöttek, hogy 1-jétől már fizetni kell a parkolásért, mondta lapunknak Arató Zsolt, a kerület sajtóreferense. Hozzátette, hogy büntetni azonban nem fognak, ha valaki nem fizet, csak figyelmeztetik az autósokat.

A 2020. évi LVIII. törvény 69. § (1) (A humánjárvány terjedésének csökkentése érdekében) pontosan így rendelkezik:

  • a) a helyi közutak, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek, valamint
  • b) az országos közutak, valamint az állam tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek várakozási területeinek a járművel történő, várakozási célú használatáért 2020. július 1-jéig várakozási díjat nem kell fizetni.

A dátum meghatározása azonban nem egyértelmű, mert eszerint tarthat július 1. 00.00 óráig is az ingyenes időszak, és tarthat 24.00-ig is. Biztos jogértelmezésért a miniszterelnöki sajtóirodához fordultunk, várjuk válaszukat.

Frissítés: Hivatalosan éjfélig van ingyenparkolás

Megkeresésünkre a Miniszterelnökségi Sajtóiroda ezt válaszolta: A törvény alapján 2020. július 1. éjfélig nem kell fizetni a közterületi parkolásért.

Mint arról beszámoltunk, a kormány április 6-tól eltörölte a magyarországi közterületeken a fizetős parkolást annak érdekében, hogy ha valaki a járvány alatt a tömegközlekedés helyett a fertőzésbiztosabb autójával akart utazni, azt ne akadályozza a parkolási díj kifizetése.

Az ingyenes parkolás a budapesti belső kerületek kis utcáiban telítette a parkolókat, és volt, ahol a parkolóhelyeket kereső, cirkáló személyautók miatt négyszeresére nőtt a forgalom, ezért a lakók több kerületben is hetek óta követelték a fizetős parkolás visszaállítását.

(Borítókép: Egy nő parkolójegyet vásárol Budapesten 2018-ban. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)