Karácsony szerint az elfogadott költségvetés tönkreteszi a magyar önkormányzatokat

2020.07.03. 13:43 Módosítva: 2020.07.03. 14:58

A főpolgármester, valamint ellenzéki és független önkormányzati vezetők tiltakoztak az önkormányzatokat sújtó költségvetési elvonások ellen, és szorgalmazták a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) megerősítését egy budapesti sajtótájékoztatón - számolt be az MTI. 

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: az Országgyűlés egy olyan költségvetésről szavazott, "aminek nyilvánvaló politikai célja, hogy tönkretegye a magyar önkormányzatiságot". Arra szólította fel az országgyűlési képviselőket, hogy "ne álljanak a sötét oldalra", és ne szavazzák meg ezt az önkormányzat- és Budapest-ellenes költségvetést, de persze ezt péntek délelőtt megszavazták

A főpolgármester szerint a költségvetés éppen akkor von el forrásokat az önkormányzatoktól, amikor nem sarcolni, hanem segíteni kellene a településeket: Európa szinte minden kormányához hasonlóan be kellene vonnia a kormánynak a válságkezelésbe az önkormányzatokat és segítséget nyújtani számukra, pártállástól függetlenül. "Ám Orbán Viktor és kormánya ezt az időpontot használja fel arra, hogy tönkretegye a magyar önkormányzatokat" - vélekedett.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy amikor megbüntetnek egy önkormányzatot, akkor nem a polgármestert büntetik meg, hanem az őt megválasztó polgárokat.

Az önkormányzatok erejének megsokszorozása érdekében a településeket összefogásra, a MÖSZ megerősítésére szólította fel, és fogja javasolni a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a fővárosi önkormányzat is lépjen be a szövetségbe.

Bezárul az önkormányzatok mozgástere

Gémesi György a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) arra figyelmeztetett, hogy a költségvetési javaslat "bezárja az önkormányzatok mozgásterét", vagyis hamis az az állítás, hogy az önkormányzatok jövőre több forrással rendelkezhetnek, mint korábban.

A költségvetés az idei keretnél valóban 119 milliárd forinttal több állami támogatást juttat az önkormányzatok számára, de a pénzt rögtön elvonják a szolidaritási adó formájában, miközben kiesik a gépjárműadó, 35 milliárd forinttal szűkül a Modern városok program kerete, illetve a többletforrás nagy része elmegy a béremelésekre - mondta a politikus. Szerinte ez "alsó hangon" mínusz 100 milliárd forintot jelent, és ezt kellene túlélnie az önkormányzati rendszernek a koronavírus-járvány után. 

Lakónként 6500 forint elvonás

Tóth József (DK), Polgár polgármestere úgy vélekedett, a költségvetés nemcsak Budapestnek okoz hátrányt, hanem a vidéki Magyarországnak is. Példaként említette, hogy Polgár minden egyes lakosának 6500 forintnyi elvonást jelent a büdzsé.

Szerinte a válság miatt egyre többen fordulnak segítségért az önkormányzathoz. Eközben az emberek "azt látják, hogy például egy Mészáros nevű ember annyi pénzt kap, mint az összes álláskeresési ellátott együttvéve Magyarországon" - fogalmazott Tóth József.

Tömeges csőd is lehet

Csőzik László (LMP, Jobbik, DK, MSZP, CÉL, Momentum, Mindenki Magyarországa, Párbeszéd, Liberálisok), Érd polgármestere arról beszélt: a költségvetés tervezete lehetőséget ad arra, hogy a kormány bármikor "megnyomhatja azt a nyomógombot, amivel előidézheti a magyar önkormányzatok akár tömeges csődjét is".

Érd 14 milliárdos költségvetéséből egymilliárd forint használható fel szabadon, ez utóbbi legnagyobb részét a gépjárműadó jelenti. Az elvonások 450 millió forint kiesést jelentenek, aminek következtében kizárólag az alapvető működésre marad pénz - modnta.

"Úgy tűnik, csípjük a hatalom szemét" - mondta Csőzik László.

Fidesz: Több pénz jut, és aki mást mond, hazudik

Az önkormányzatoknak több pénz jut jövőre, mint idén, aki mást mond, az hazudik - reagálta a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Karácsony Gergely, Csőzik László, Gémesi György és Tóth József sajtótájékoztatójára. 

"Még a baloldal is elismeri, hogy a költségvetés alapján az önkormányzatok jövőre 118 milliárd forinttal több pénzt kapnak, mint az idei évben, ezt még is keveslik, és több pénzt követelnek maguknak. Azzal sem elégednek meg, hogy a kormány az önkormányzati beruházások támogatására külön programokat indít jövőre is, valamint jut forrás a településekhez uniós programokból is. Ezek összértéke megközelíti a 400 milliárd forintot" - írták a közleményükben.

A Fidesz szerint a gazdaság várhatóan 5 százalék körüli jövő évi növekedésével az önkormányzatok iparűzési adóbevétele is emelkedni fog, ami szintén az önkormányzatok mozgásterét növeli.

"Habár Karácsony Gergely folyamatosan panaszkodik, a valóság az, hogy 10 milliárd forinttal több marad Budapestnél jövőre. Ráadásul Budapestnek bőven van pénze, a főváros számláján 180 milliárd forintnyi, bármikor mozgósítható állampapír van" - tették hozzá.