16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Vörös festékkel öntötték le Horthy szobrát

2020.07.03. 16:08

Vörös festékkel öntötték le Horthy Miklós mellszobrát, amely az V. kerületi Hazatérés temploma előtt, a református egyházhoz tartozó, ráccsal elzárt magánterületen áll. A festékből a templom lépcsőjére is jutott. A rongálás hírét Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke jelentette be, aki egy fotót is posztolt az összefestékezett szoborról a Facebook-oldalán, szerinte egy biciklis nő volt az ismeretlen elkövető.

"Hegedűs Loránt lelkipásztor már intézkedett a helyrehozatal érdekében, a rendőrség pedig éppen helyszínel" – írta posztjában a politikus, aki az esetet összefüggésbe hozta a Black Lives Matter mozgalom által Amerikában és Nyugat-Európában végrehajtott szobordöntésekkel és rongálásokkal. Novák szerint Pokorni Zoltán fideszes polgármester is "uszít" a hegyvidéki turulszobor ellen, de a Mi Hazánk meg fogja védeni az emlékművet.

Horthy vörös festékkel leöntött mellszobra 2020. július 3-án
Horthy vörös festékkel leöntött mellszobra 2020. július 3-án
Fotó: Novák Előd / Facebook

Magyarországon eddig egyetlen esetben történt a Black Lives Matter mozgalom által inspirált szoborrongálás: június 16-án Winston Churchill városligeti szobrát graffitizték össze "BLM" és "Nazi" feliratokkal. Az esetet Karácsony Gergely főpolgármester elítélte, és a szobrot hamarosan megtisztították.

Horthy Miklós szobrát 2013-ban avatták fel a Hazatérés temploma előterében az akkor még nemzeti radikális Jobbik kezdeményezésére. A szoborállítást többek között Rogán Antal akkori belvárosi polgármester is ellenezte Horthynak a zsidótörvények elfogadásában, illetve a holokausztban játszott szerepe miatt. A mellszobrot azért is állították fel a templom előterében, mert közterületen nem kapott volna engedélyt.  • Hírek
  • Bankszámla