Domonkos, Dominika
19 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Most használjuk ki!

2020.07.04. 17:07

Csodaszép modern haikuval készült ma délutánra a meteorológiai szolgálat, mutatom:

Most használjuk ki!

Se csapadék, se szél

Napos, meleg nyári idő.

Hétfőn hidegfront érkezik.

(2020)

omsz.PNG

Érdemes megfigyelni a balladai homály eszközével élő, egyszersmind majdhogynem fenyegető hangulatú, felszólító módú címet, ami után szinte ellenpontként két sornyi idillikus, jelenidejű helyzetleírás következik, benne a haikukra jellemző évszakszóval, hogy aztán a cím és a vers indítása közti feszültséget egy csattanó jellegű, érzelemmentes lényegretörésével megmásíthatatlanságot és beletörődést üzenő utolsó sor oldja fel, és adjon magyarázatot mindarra, amit addig olvastunk. Az olvasó számára ekkor hirtelen világossá válik, hogy a jó időt kell kihasználni most vasárnap, mert minden véget ér egyszer (vö.: Carpe Diem!).

A szerző a hétfő - hidegfront alliterációjával bizonyosan Vörösmarty Előszója előtt tiszteleg, annak "Most tél van és csend és hó és halál" sorának hangulatát idézve.

Mindezt jóval szárazabban és tudományosabban így foglalja össze a szerző:

Délután gomolyfelhős időre számíthatunk, és helyenként zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Éjszakára kiderül az ég, és vasárnap inkább csak a Tisza vonala mentén zavarják gomolyfelhők a napsütést, de csapadék ezekből már nem várható.
Az északi, északnyugati szél délután több helyen, vasárnap helyenként élénkül meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között valószínű, a nyugati határvidéken és az északi völgyekben lesz hűvösebb a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 28 és 32 fok között alakul.

Azért arra mindenki figyeljen oda, hogy

vasárnap is extrém lesz az UV-sugárzás,

a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,4-es (extrém) UV-B-sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

 Az OMSZ azt kéri, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Napközben, 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást, és mindenképpen javasolt vállat takaró póló, szalmakalap, valamint fényvédő krém használata.