20 méteres fa tetején ragadt, majd lezuhant egy siklóernyős Vértesszőlősnél

2020.07.05. 16:34 Módosítva: 2020.07.05. 20:06

Egy 20 méter magas fa tetején akadt fenn egy siklóernyős Vértesszőlős térségében a vasárnap kora délutáni órákban, közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

A közlés szerint a Magyar Honvédség légi kutató-mentő központját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai értesítették, ám

a pápai bázisrepülőtérről kiérkező szolgálat a helyszín adottságai miatt nem tudott légi mentést végrehajtani,

ezért a katasztrófavédelem munkatársai a kutató-mentő szolgálat helikopterének személyzetével közösen segítettek a bajba jutott siklóernyősön.

Eddig a történet hivatalos oldala, az Indexet több szemtanú és az esetet közelről ismerő forrás is arról tájékoztatta, hogy a szerencsétlenül járt férfi biztos pozícióban tudott elhelyezkedni a fa tetején, a Facebook-oldalán több posztot is megosztott a kialakult helyzetről, ám amikor a segítségére igyekvő helikopter a közelébe ért, annak rotorszele lefújta, így leesett.

Az Indexnek telefonon nyilatkozó források szerint a lezuhant férfi életéért mintegy másfél-két órán keresztül küzdöttek, majd mire olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen, kórházba vitték, azóta intenzív osztályon küzd az életéért, állapota kritikus.

Az áldozat a zuhanás előtt egy nyilvános Facebook-csoportban adott tájékoztatást az állapotáról, még képet is töltött fel a honvédségi helikopterről. "Itt ülök egy ágon, egy szép hosszú ágon... Sérülésem nincs, várok" – írta a fáról. Az egyik szemtanú a baleset után részletes Facebook-bejegyzésben számolt be az esetről.

Az Index megtudta: a siklóernyős képzett alpinista volt, aki a fáról jelezte is, ha feljuttatják hozzá a megfelelő felszerelést, le tud mászni. De már úton volt a segítségére siető ipari alpinista is, amikor a tűzoltók, majd a honvédség intézkedni kezdtek. A siklóernyős egy kb. 30 centiméter átmérőjű ágon talált menedéket, ez törhetett le alatta a hatalmas helikopter forgószárnyszele miatt – az első sikertelen mentési kísérlet után visszatérő helikopter rotorszele ugyanis fákat döntött ki, ágakat szakított le, egy mentős is komolyan megsérült.

Az esettel kapcsolatos kérdéseinket feltettük a Honvédelmi Minisztériumnak is. Amint megérkezik a válaszuk, cikkünket frissítjük, vagy írunk egy másikat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport