Kásler nem vitázik a szociális dolgozók béréről, mert az 14 százalékkal emelkedett tíz év alatt

2020.07.06. 10:16

Nyilvánvaló, senki nem gondolja azt, hogy a jelenlegi fizetések elérnék az optimálisat, de azt tudom mondani, hogy az utóbbi időszakban, öt éven keresztül minden évben valamilyen címen, valamilyen jogon az itt dolgozók fizetése emelkedett, és elérte a 2010-es fizetésük 114 százalékát

– mondta az emberi erőforrások minisztere a Miniszteri Percek című, saját Facebook-oldalán közvetített videósorozat újabb epizódjában. Kásler Miklóst Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő hívta vitára a témában, de a tárcavezető „politikai jellegű akciónak” minősítette a felkérést, céltalannak éreztetve a szociális ellátásban dolgozók béréről szóló vitát.

A miniszter egy újabb kérdésre ugyanakkor azt ígérte, hogy a szociális ágazatban dolgozók bére a következő években, a gazdaság teljesítőképessége függvényében „hasonló módon” emelkedni fog.

szociális dolgozók számára az egészségügyben adott juttatáshoz hasonló, egyszeri, 500 ezer forintos bérkiegészítést követeltek a parlament ellenzéki frakciói és szakszervezetek, miután egyértelművé várt, hiába teljesített erőn felül a szociális szféra a járvány idején, kimaradnak a pluszjuttatásból.

Az ágazatban dolgozó szakszervezetek március 24-én írtak pedig először Kásler Miklósnak a szociális dolgozók munkájának elismerése ügyében, de nem kaptak választ. Majd áprilisban  tizenkilenc szakmai szervezet írt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek többek között azért, hogy vezessenek be veszélyességi pótlékot a szociális dolgozóknak, és a szociális munka is kapjon méltó elismerést a kormányzati kommunikációban, de erre sem kaptak választ.