Magyarországon is vizsgálódhat akár az Európai Ügyészség

2020.07.06. 23:12

Magyarország nem marad ki teljesen az Európai Ügyészség hatósági jogköréből, itteni cégek és magánszemélyek ellen is indulhat eljárás nemzetközi csalás vagy pénzmosás esetén. Ez derül ki abból az interjúból, amit az Európai Ügyészség tavaly megválasztott vezetője, Laura Codruța Kövesi adott az Euronewsnak, és ami a beiktatása óta az első vele készült beszélgetés. 

Az interjúban többek között arról beszél, hogy a korrupció szinte minden országban létezik, és nem csak az Európai Unió tagországaiban.

Ha azonban a korrupció mértékéről beszélünk a különböző államokban, akkor az függ a helyi hatóságok bevonódottságának mértékétől. Ennek ellenére nem állíthatjuk, hogy egyes országok nagyon korruptak lennének vagy, hogy mások ne lennének azok.

- mondta a főügyész. 

Magyarország mellett Svédország, Dánia és Írország se csatlakozott az ügyészséghez.  

Nehéz kommentálnom azokat az okokat, amelyek miatt ezek a tagállamok nem csatlakoztak az ügyészséghez, mert végül is politikai döntésről van szó, és ezt nem tudom kommentálni. Vizsgálni fogunk egyes eseteket e tagállamokkal, ezek polgáraival kapcsolatban és egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekménynél is lesz hatáskörünk. Ezen felül együttműködünk ezen államok hatóságaival, és alkalmazni fogjuk a jelenleg rendelkezésre álló igazságügyi együttműködési eszközöket.

A 47 éves román jogász előzőleg az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget vezette Bukarestben, amíg a kormány nyomására 2018-ban le nem váltották a posztról. Hazájában és Európában is arról ismert, hogy sorra juttatta börtönbe a korrupt politikusokat.  • Hírek
  • Csok