Dömötör
-1 °C
14 °C

Fagyott hajnalban a Bükkben

2020.07.13. 11:42 Módosítva: 2020.07.13. 13:17

Nulla fok alá csökkent a hőmérséklet hajnalra a Bükk-fennsíkon – írja az Időkép.

Ez a fennsík az Időkép szerint egy különleges mikroklímával rendelkező táj. A 755 méteres tengerszint feletti magasságban így a környezetéhez képest jelentősen eltérő hőmérséklet is ki tud alakulni.

Hétfőn hajnalban a harmatpont -0,9°C volt, így a kitisztult, száraz levegő is jelentős mértékben le tudott hűlni. 4 óra 23 perckor állt be a minimum-hőmérséklet, akkor -0,8°C-ot mutatott a hőmérő.

🥶Fagyott hajnalban a Bükk fennsíkon🥶 0 fok alá csökkent a hőmérséklet hajnalra a Bükk fennsíkon. Grafikon forrása: Bukk.meteopont.hu Részletek👉https://www.idokep.hu/hirek/fagyott-hajnalban-a-bukk-fennsikon

Közzétette: Időkép – 2020. július 13., hétfő

Frissítés: Nem szokatlan a nyári fagy a Bükk-fennsíkon, a bükki töbrök mélyén - közölte Pátkai Zsolt az MTI-vel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) meteorológusa szerint bár az OMSZ-nek nincs ezeken a speciális mikroklímájú helyeken mérőállomása, abszolút reális, hogy hajnalban ott gyengén fagyhatott.  Kiemelte ugyanakkor, hogy ezek az amatőr meteorológiai mérések nem a Bükk-fennsík klímáját mérik, hanem azon belül a bükki töbrök mélyén vannak elhelyezve. Ezek mészkőoldódás során keletkezett mélyedések, amelyeknek szélsőséges a hőmérsékleti klímájuk.

A mínusz 0,8 nem is szélsőségesen hideg, hiszen rendszeresen mérnek ott ilyenkor is mínusz 5 fok körüli minimumokat. A téli minimumok pedig mínusz 30 fok körül szoktak lenni

- írta Pátkai.