288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben lesznek iskolaőrök

2020.07.15. 12:35

Idén ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán. 

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása lesz, amelyekben erre leginkább szükség van. Az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján az ősszel 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indul el az iskolaőrség működése, ezek közül

288 köznevelési és 203 szakképzési intézmény.

Az intézmények nevét és címét az ezen a linken letölthető táblázat tartalmazza. A listából kiderül, hogy 13 budapesti köznevelési és 20 szakképzési intézménybe is iskolaőröket rendel a fenntartó. A felsorolásban szerepel az iskolaőrséget megalapozó törvénymódosítás kormányzati igényét kiváltó gyöngyöspatai iskola is.

Az Emmi felhívta a figyelmet: az intézményi kör a későbbiekben változhat, előfordulhat, hogy egy intézményben egy idő után okafogyottá válik az iskolaőr jelenléte, míg más iskola – amennyiben ezt kéri – bekerülhet az iskolaőrség által érintett intézményi körbe.

A parlament július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, így 2020 szeptemberében az erre kijelölt köznevelési és szakképzési intézményekben elkezdheti működését az iskolaőri hálózat. A törvényjavaslat parlamenti vitája során abban minden párt egyetértett, hogy nincs helye az iskolában semmiféle erőszaknak, sem a diákok között, sem a pedagógusok és a diákok között nem tűrhető ennek semmilyen formája, írta most az Emmi.

Az iskolaőr

kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy,

aki közfeladatot ellátó személynek minősül, és rendőrségi alkalmazott. Az iskolaőrnek joga lesz például

  • a veszélyesnek ítélt diákot leállítani, igazoltatni;
  • ha olyanná válik a helyzet, rendőröket hívni a diákra;
  • elvenni az érintett diáktól azokat a „bizonyítékként felhasználható” tárgyakat, amikkel elköveti a cselekményt;
  • testi kényszert alkalmazhat a diákon; 
  • bilincset tehet a diákra; 
  • rendőrbotot és „vegyi szert”, feltehetően gázspray-t is használhat ellene.

Lesz szolgálati igazolványuk és jelvényük, de egyenruhájuk is, iskolaőr felirattal. Fontos pont, hogy az iskolaőrök csak az iskolák területén, tanítási időben intézkedhetnek, és állandóan ott lesznek a problémásabbnak ítélt iskolákban. Már a jövő tanévtől, azaz szeptembertől munkába állnak, 

ELŐTTE EGY RÖVID, EGY HÓNAPOS KÉPZÉSEN KELL RÉSZT VENNIÜK.