Több intézményt meglepett, hogy iskolaőrt kapnak

2020.07.16. 08:05

Közzétette szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) annak a 491 intézménynek a listáját, amikben szeptemberben elkezdhetik a munkát az iskolaőrök. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása lesz, amelyekben erre leginkább szükség van. Az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján az ősszel 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indul el az iskolaőrség működése, ezek közül 288 köznevelési és 203 szakképzési intézmény.

A Népszava több iskolát is megkeresett az érintett intézmények közül, és akadt olyan, amelyhez vélhetően félreértésből rendelhettek ki iskolaőrt, más pedig arról számolt be, ők egyáltalán nem kértek iskolájukba ilyen, ún. „kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személyt", így meglehet, hogy a tankerület vagy szakképzési centrum kérte azt helyettük. Ez azért vetődhet fel, mert az Emmi szerdai közleménye szerint „az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben indul iskolaőrség."

„Mi ezt nem kértük, valószínűleg a szakképzési centrum dönthetett erről" – mondta Schnider György, a békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégium igazgatója a Népszavának, és hozzátette: nem tartják indokoltnak az őrök jelenlétét, ráadásul a Vásárhelyi az országos iskolai rangsorokon előkelő helyen szerepel, egyáltalán nem jellemzők náluk az erőszakos esetek.

A budapesti  Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát és Szakgimnáziumot is meglepte, hogy iskolaőröket kaptak. „Olyan iskolában lehet szükség iskolaőrre, ahol idősebb, illetve problémás gyerekek vannak, a mi esetünkben ilyenről nincs szó. [...]  Bízom benne, hogy az iskolaőrségek felállítása nem az iskolák megbélyegzéséhez fog vezetni" – mondta a Népszavának Tillinger Péter, az intézmény igazgatója. Hozzátette: nem tudja, milyen szempontok szerint döntött a tankerület, mert ők nem foglaltak állást, nem jelezték igényüket. Megjegyezte: egyelőre nem szeretné minősíteni az iskolaőrséget.

pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola és Gimnázium II. számú tagintézménye előbb kért, majd utóbb nem kért iskolaőrt, a változtatási igényt a főigazgatónak jelezték is, aki pedig a Népszava szerint a tankerületnek továbbította azt. Végül mégis kaptak iskolaőrt, megeshet azonban, hogy itt félreértés történt, és Medgyesi Antal, az iskola igazgatója szerint lesz még módjuk ezen változtatni.

„Előfordulhat, hogy több iskola az előzetes információk alapján félreérthette, hogy mi is az iskolaőrség" – mondta a Népszavának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője. Az Emmi a lap megkeresésére azt válaszolta, hogy az iskolák maguk dönthettek arról, hogy fogadnak-e iskolaőrt. Szerintük ahol kiderül, hogy nincs szükség őrre, ott visszamondhatják az igényt, más iskolák pedig később is csatlakozhatnak a programhoz. A Békéscsabai Szakképzési Centrum vezetője, Mucsi Balázs Sándor a lapnak azt mondta: ha egy iskola nem kéri, akkor nem lesz náluk iskolaőr. „Semmilyen presszió nem volt az iskolák felé, hogy iskolaőröket fogadjanak" – fűzte hozzá.

Frissítés:

Az EMMI közleménye szerint 288 köznevelési intézmény kérte iskolaőr kirendelését. A Klebelsberg Központ két alkalommal kért megerősítést minden intézményvezetőtől. A Népszava valótlan állításával szemben az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Szakgimnázium kért iskolaőrt, már kérte is a helyreigazítást a laptól, a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti iskola 2. Sz. Általános Iskolája esetén is dokumentáltan megtörtént a kérés. Ha a pécsiek az elmúlt napokban mégis meggondolták magukat, akkor kiveszik őket a programból.