Altisztavatási ünnepség miatt vadászrepülők és helikopterek repkedtek Budapest felett

2020.07.18. 10:07

Altisztavatási ünnepséget tartott szombat délelőtt a Magyar Honvédség a Hősök terén, a környéken több utcát is lezártak, míg Budapest felett helikopterek és Gripen vadászgépek szálltak át hangosan. 

Olvasóink reggel a város több pontjáról is küldtek fotókat, többek közt Albertfalván és Ferencvárosban is látták a vadászrepülőket. 

A Honvédelmi Minisztérium korábban közleményben figyelmeztette a Hősök tere környékén élőket, hogy megnövekedett hanghatásokra kell számítani reggel 09:20-09:30 óra között, és azt kérték, hogy lehetőség szerint tartsák nyitva az ablakokat az alacsonyan szálló repülők miatt. 

383 katona tette le az ünnepélyes esküjét, akik a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végeztek.  "Az altiszti eskü egy életre szól, amelyben elkötelezték magukat hazájuk, nemzetük, a magyar emberek ügye mellett" - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ünnepélyen az MTI beszámolója szerint. Hozzátette, a katonák olyan esküt tettek, amelyben vállalták, hogy ha a helyzet úgy kívánjam az életüket is hajlandóak feláldozni a hazáért, a nemzetért, a bajtársaikért. 

Szerinte a most esküt tett altisztek olyan időszakban léptek be a Magyar Honvédség kötelékébe, amikor az megújul, és a 21. század kihívásait kezelni képes technikai eszközökkel látták el őket. Ezek a technikai eszközök azonban önmagukban semmit sem érnek, ha nincs mellettük jól kiképzett, felkészült, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális katonaállomány - fogalmazott Benkő. 

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint szombat 11 óráig tilos megállni a Hősök tere teljes területén, az Állatkerti körút mindkét oldalán (a Gundel Károly út és a Hősök tere között), az Olof Palme sétány mindkét oldalán (a Hősök tere és a Műcsarnok mögötti út között), valamint a Műcsarnok mögötti út mindkét oldalán, és a Műcsarnok melletti autóbusz parkolóban.

Szombat 11 óráig lezárták a Hősök terén körbevezető utat, a Dózsa György út kivételével, a Kós Károly sétányt, az Állatkerti körutat, a Gundel Károly út és a Hősök tere között, valamint az Olof Palme sétányt, a Hősök tere és a Műcsarnok mögötti út között.