Népszava: A gyöngyöspataiak nem kapták még meg a kártérítést

DSC 7177
2020.07.22. 11:58

Már június végén meg kellett volna kapniuk  a  gyöngyöspatai romáknak azt a 100 millió forintos kártérítést, amit a 2004 és 2012 közötti etnikai alapú szegregáció miatt ítélt meg nekik jogerősen a bíróság, írta a Népszava.

A kártérítésre kötelezett gyöngyöspatai önkormányzatnak, illetve az általános iskolát jelenleg fenntartó Hatvani Tankerületnek közel 100 milliós kártérítést kellett volna kifizetnie a 60 érintettnek. A kártérítés pénzbeni kifizetésének kötelezettségéről szóló határozatot június 8-án postázták, az érintettek pedig június 11-15. között vették át. Az ettől számított 15 napon belül, de legkésőbb június 30-án el kellett volna indítaniuk a kifizetést, ez azonban nem történt meg.

Horváth László, a térség fideszes képviselője július elején írt Facebook posztjában arról írt, a tervek szerint augusztus végéig két részletben kifizetik az összeget az érintetteknek, ezt később Gulyás Gergely is megerősítette egy kormányinfón.

A lap ír egy a napokban megjelent kormányhatározatról is, amely szintén alátámasztja, hogy Gyöngyöspata 100 millió forintot kap az államtól. A gyöngyöspataiak egyelőre arra várnak, hogy a korábban augusztusra ígért határidőig megérkezzen a kártérítés összege.

A Népszava megkereste  a gyöngyöspatai önkormányzatot, de az önkormányzat egyelőre nem adott választ a lapnak a kártérítés kifizetésére vonatkozó kérdéseire.

Ahogy azt mi is írtuk korábban, májusban a Kúria elutasította  a gyöngyöspatai önkormányzat, és a Hatvani Tankerület felülvizsgálati kérelmét, ami szerint pénz helyett természetben akarták volna kártalanítani a diákokat.