Tizennégy fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és nincs újabb elhunyt

DMARC20200515111
2020.07.23. 09:15

Tizennégy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 4380 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 596 fő, 3300-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek 35 százaléka, az elhunytak 60  százaléka, a gyógyultak 45  százaléka budapesti. 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 4-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlapon csütörtökön.

Az aktív fertőzöttek száma 484 főre csökkent.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az ATV Heti napló című műsorában azt mondta, hazánkban a járványügyi helyzet miatt nem kell szigorú korlátozásokat bevezetni, de  a szakértők által javasolt intézkedéseket komolyan kell venni. Támogatja Merkely Béla  javaslatát  arról, hogy vissza kellene térni a zárt térben (például irodákban) való maszkhasználatra. Szlávik János szerint a  második hullám  megelőzhető. Úgy vélte, szennyvízadatok alapján, amely pár héttel előre meg tudja jósolni a járvány várható terjedését, a következő két hétben  nem várható nagyobb hullám .

Több mint fél évszázad után idén először nem rendezik meg   Stockholmban a Nobel-díjak átadását.  A 2020. évi Nobel-díjak nyerteseit ősszel ki fogják hirdetni, de a bankettet nem tartják meg. Kedd este derült ki az is, hogy a koronavírus miatt idén nem lesz Budapest Pride felvonulás sem. A szervezők a melegfelvonulást  alternatív eseményekkel helyettesítik  augusztus 14-23 között.

Eközben  négy új tünettel  bővítette a koronavírus-fertőzésre figyelmeztető jelek sorát a járványügyi bejelentéseket kezelő amerikai központ, a Center for Disease Control and Prevention (CDC): orrfolyás, orrdugulás, émelygés/hányinger, hasmenés. Korábban a következő tünetek utalhattak a SARS-CoV-2-fertőzésre: hidegrázás, láz, izomfájdalom, fej-, torokfájás, valamint az íz- és szagérzékelés elvesztése.

A koronavírus-járvány magyarországi alakulását az alábbi grafikonjainkon követheti nyomon:

(Borítókép: A Honvédkórház Sürgősségi Centruma 2020. május 15-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)