21 új fertőzöttet találtak Magyarországon

2020.07.31. 09:53

21 újabb fertőzéssel 556-ra nőtt péntekre az aktív fertőzöttek száma – közölte a kormány hivatalos oldala. Számuk tegnaphoz képest hét új gyógyult révén azonban összességében csak 14 fővel nőtt. Továbbra sincs azonban újabb halálos áldozata a járványnak, így számuk július utolsó napján is 596.

A járvány alatt eddig megfertőződöttek száma összesen 4505 fő. Jelenleg 3353 gyógyultat tartanak számon. 

73 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági karanténban a csütörtöki 7819 fő után jelenleg 8083 fő van. A növekedés az aktívabb beutazásnak tudható be, a karanténban lévők nem feltétlenül hordozói a vírusnak, ám a kockázat elkerülése érdekében szükséges elkülönítésük attól függően, hogy mely országból érkeztek.

A kormányzati tájékoztató honlap szerint a járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az életben lévő beutazási korlátozások  célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk.