Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt

2020.07.31. 10:47

A hőség veszélye miatt első- és másodfokú figyelmeztetéseket is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre - közölte az MTI.

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna megyére. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Budapesten, Pest, Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb hőmérséklet 28-35 fok között várható, de egy-egy helyen 36 fok sem kizárt. Késő estére általában 20-26 fok közé hűl le a levegő.

A Kánikula mellet EMellett 7,7-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható.

A meteorológiai szolgálat azt is kiemelte, hogy napközben a délnyugati határsávban alakulhat ki egy-egy zivatar, átmenetileg viharos (60-80 kilométer/órás) széllökések, néhol jégeső, illetve intenzív csapadékhullás kíséretében. Zivatarveszély miatt Baranya, Somogy és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Ami a hétvégét illeti: szombaton többnyire száraz, napos időben lesz részünk. Túlnyomóan napos időre lehet számítani, helyenként kevés fátyol-, illetve gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Az északi szelet időnként élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között várható.

Vasárnap kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő lesz az égen, késő délutántól, estétől azonban nyugaton, északnyugaton már vastagabb felhők is lehetnek. Napközben nem valószínű csapadék, estétől a nyugati, északnyugati megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.  • Tippek
  • Bankszámla